Actualitate religioasă
Ortodoxia românească prezentată la France 2

Ortodoxia românească prezentată la France 2

Alexandru Ojică, 11 Octombrie 2017

La Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică, 8 octombrie, de IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepis­copiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost înregistrată de Televiziunea France 2 pentru prima parte a emisiunii „Orthodoxie” ce va fi difuzată pe 1 noiembrie, începând cu ora 10.00.

În cuvântul de învăță­tură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul a vorbit despre importanța Întrupării Fiului lui Dumnezeu care și-a asumat durerile și necazurile fiecărui om, fiind prezent atât la evenimente de bucurie din viața omului, dar și în momente dramatice, cum a fost episodul învierii fiului văduvei din Nain, pomenit în Duminica a 20-a după Rusalii. „Cele două mulțimi, cea care îi urma Mântuitorului și cea care forma cortegiul funerar, s-au întâlnit în oraș. Mântuitorul Hristos a fost sobru, spunând doar două cuvinte, «Nu plânge», și făcând un singur gest. Prin învierea tânărului mort, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, își asumă durerea mamei ce își conducea pe ultimul drum unicul copil, dar ne arată, în același timp, că finalitatea vieții nu este moartea, ci adevărata viață în Împărăția lui Dumnezeu”, a explicat Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Andrei Stanease, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Paris și responsabil cu cateheza copiilor, a primit hirotesia întru duhovnic. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a vorbit despre importanța catehizării copiilor într-o societate diferită de cea românească, spunând că „trebuie să ne ferim de ruptura între generații, care în sine este o moarte, dar de această dată, una spirituală, pentru că nu mai există o transmitere a valorilor și credinței creștine. Credința noastră depinde în mod fundamental de transmiterea ei între generații”. Slujba de la catedrală a fost înregistrată de Televiziunea France 2 pentru prima parte a emisiunii „Orthodoxie”. Emisiunea „Orthodoxie” a fost lansată în 1965. În cei peste 50 de ani de existență, documentarele din cadrul acestei emisiuni și-au propus de fiecare dată să evidențieze viața spirituală și patrimoniul creștin al diasporei ortodoxe ce locuiește în Franța, fie că ne referim la cea vorbitoare de limbă slavonă (rusă, sârbă, bulgară), română, greacă și arabă – pentru ortodocșii din Orient. Luni, 9 octombrie, a fost organizată o masă rotundă la care au participat IPS Părinte Mitropolit Iosif, preoți și credincioși din Franța, în cadrul căreia s-a vorbit despre viața spirituală și problemele pastorale cu care se confruntă parohiile ortodoxe române din Franța și, în general, diaspora ortodoxă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!