Pachetul legilor educaţiei, aşteptat în Parlament

31 Octombrie 2007

Preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, Olguţa Vasilescu, a acuzat, ieri, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) că nu a lansat pachetul de legi ale educaţiei. „Mi se pare anormal să aşteptăm un pachet al legilor şi să ne oprim din legiferare, iar Ministerul să nu-l lanseze până la urmă“, a spus preşedintele Comisiei de învăţământ.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că 48 de parlamentari de la toate partidele politice, senatori şi deputaţi, au înaintat o iniţiativă legislativă privind învăţământul care să vină drept completare la Legea învăţământului din 1995, întrucât ministerul a amânat lansarea pachetului de legi promisă. Deputatul i-a acuzat, de asemenea, pe contestatarii iniţiativei legislative că nu au lăsat proiectul propus să-şi urmeze calea firească. „Ceea ce aţi făcut ne aminteşte de drobul de sare. Să nu uităm că după Comisia de învăţământ din Cameră urmează Comisia de la Senat, plenul Cameră-Senat şi apoi promulgarea“, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că mulţi dintre semnatarii iniţiativei legislative privind învăţământul superior au avut rezerve când au semnat unele articole, dar au căzut de acord ca unele articole să fie eliminate sau amendate.

„Vă asigur că niciodată din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor nu au ieşit lucruri care să dăuneze învăţământului“, a afirmat preşedintele Comisiei.

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a afirmat că realizarea unei cărţi universitare trebuie să se facă cu implicarea tuturor actorilor din sistemul de învăţământ, studenţi, senate universitare, sindicate.

Răzvan Bobulescu a criticat una dintre prevederile iniţiativei propuse de cei 48 de parlamentari potrivit căreia prin introducerea unei funcţii de conducere, precum preşedinte al universităţii, care să fie coordonator de credit, se creează un sistem de tip bicefalic în universităţi. Liderul Alma Mater a criticat şi faptul că în iniţiativa celor 48 de parlamentari nu este prevăzută durata mandatelor şi limita de vârstă pentru o funcţie de conducere în universităţi. „O treabă discutabilă. Acolo unde nu vom avea vigilenţa unor sindicate sau a studenţilor, vom avea un mandat şi de 10 ani şi vom observa încercarea de a perpetua o familie la conducerea unei universităţi“, a conchis Bobulescu. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!