Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Participare românească la Festivalul „Sacrées Journées”
Promovarea valorilor cultural‑religioase româneşti, acesta a fost unul dintre scopurile pe care le‑a împlinit Corala „ACOR”, a Parohiei ortodoxe româneşti din Strasbourg, prin participarea la Festivalul internaţional de muzică sacră „Sacrées Journées” din capitala Alsaciei.
Festivalul de muzică sacră „Sacrées Journées” din Strasbourg a fost un nou prilej pentru Corala „ACOR”, a Parohiei ortodoxe româneşti din Strasbourg, de a promova şi descoperi publicului meloman din Alsacia caracteristicile specifice sensibilităţii muzicii ortodoxe, în special a celei româneşti. Astfel, sâmbătă, 4 februarie, Corala „ACOR” a susţinut concertul în fosta biserică de garnizoană „Saint‑Maurice” de lângă Palatul Universităţii. A interpretat piese din repertoriul coral ortodox românesc, din cele patru perioade liturgice ale anului.
„Publicul este totdeauna doritor să înţeleagă atât mesajul estetic şi muzical, cât şi cuvintele, altfel spus, mesajul duhovnicesc, astfel fiecare piesă interpretată a fost însoţită de un fond video prezentând textul în franceză şi o icoană sau imagine corespunzătoare. Presa locală, presa de specialitate şi televiziunea au rezervat spaţii ample festivalului şi au scos în evidenţă interpretarea sensibilă a coralei noastre, care «a încântat urechile publicului», precum a reliefat publicaţia «Dernières Nouvelles d’Alsace». Dat fiind că a fost vorba de un concert cu intrare plătită, multora inaccesibil, am hotărât să‑l reluăm curând şi în biserica noastră parohială, unde intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile”, a precizat pr. paroh Vasile Iorgulescu, al Parohiei ortodoxe româneşti din Strasbourg.
Membrii corului nu sunt profesionişti, ci doar persoane iubitoare de muzică, care, datorită unui efort îndelungat depus, au reuşit să se ridice la nivelul unui cor profesionist. „Este de apreciat această corală, deoarece majoritatea membrilor ei sunt studenţi la diferite facultăţi din Strasbourg sau locuitori ai oraşelor vecine, fără nici o familiaritate prealabilă cu muzica bisericească şi de multe ori nici cu cea corală, ceea ce a implicat eforturi pregătitoare greu de imaginat, cu zeci sau sute de ore de muncă seara, până noaptea târziu, cu repetiţii pe grupuri mai mici sau mai mari, cu emoţii şi stres la abordarea pasajelor cu dificultate interpretativă sporită etc. Dar tocmai în această «fragilitate» stă probabil efectul tainic asupra ascultătorilor, care se lasă cuprinşi, fără probabil a‑şi da seama, de emoţiile coriştilor şi devin «complicii» lor. Aceasta a fost impresia şi la sfârşitul concertului de sâmbăta trecută, tradusă prin empatie mărturistită şi aplauze prelungite, încurajatoare. După constatarea organizatorilor, succesul din acest an a fost atât de neaşteptat, încât se preconizează ca festivalul să se extindă pe viitor în toată regiunea de răsărit a Franţei, iar câteva oraşe din Germania, precum Baden‑Baden, Karlsruhe, Stuttgart, Tübingen, au solicitat deja să fie programate concerte şi în sălile lor”, a mai precizat pr. Vasile Iorgulescu.
Corala „ACOR” (Asociaţia Culturală Ortodoxă Română) a Parohiei ortodoxe româneşti din Strasbourg a fost înfiinţată în anul 1989. De‑a lungul timpului, a promovat valorile cultural‑religioase româneşti prin susţinerea a numeroase concerte în diferite oraşe şi participarea la festivaluri, precum cel din acest an, respectiv la ediţia din anul 2013. Festivalul de muzică sacră „Sacrées Journées” reuneşte interpreţi şi grupuri corale din întreaga lume, aleşi după nişte norme stricte privind autenticitatea repertoriului coral.