Actualitate religioasă
„Pe munte, spre Cruce!” la Mănăstirea Caraiman

„Pe munte, spre Cruce!” la Mănăstirea Caraiman

Alexandru Briciu, 24 August 2018

Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman din județul Prahova găzduiește, în perioada 20 august - 2 septembrie, tabăra „Pe munte, spre Cruce!”, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul. La evenimentul ajuns la cea de-a 5-a ediție participă 75 de tineri provenind de la parohiile din cuprinsul eparhiei, împărțiți în două grupe. Prima grupă a taberei are loc în această săptămână.

În program sunt incluse trasee montane, dru­meții, vizite la instituții de cultură din zonă, acțiuni de ecologizare a mediului și seminarii pe diverse teme de interes actual.

Primii tineri au fost întâm­pinați la Mănăstirea Caraiman luni, 20 august. De-a lungul acestei săptămâni, activitățile recreative s-au împlinit armonios cu programul liturgic al așezămân­tului monahal. După realizarea unui instructaj de către organizatori, tinerii trimiși de parohii în tabără au luat parte la: trasee cu scop contemplativ, geografic şi istoric spre Crucea de pe Caraiman şi spre Babele; drumeţii pe diferite trasee montane; acţiuni de ecologizare a mediului în cadrul cărora, pe un traseu dinainte stabilit şi în prezența permanentă a reprezentanţilor Jandarmeriei montane şi ai Parcului Natural Bucegi, au adunat în saci de plastic toate materialele poluante. În cadrul seminariilor, tinerii au discutat despre conceptul de eco-teologie; relaţia om-natură; istoricul Mănăstirii Caraiman; istoria şi prezentarea geografică a zonei Munţilor Bucegi şi a oraşului Buşteni; importanța unității de credință și de neam; Marea Unire de la 1918. De asemenea, au primit recomandări ale jandarmilor şi ale reprezentanţilor Parcului Natural Bucegi cu privire la turismul montan, însoțite de materiale auxiliare: filme, diapozitive. Tabăra include participări la programele organizate de Casa de cultură din Bușteni și vizite la Muzeul „Cezar Petrescu” și Palatul Cantacuzino.

Crucea de pe Caraiman, simbol al demnităţii neamului

„Cu ocazia Anului Omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, ne-am propus întreprinderea unor activităţi cu tinerii prin care dorim să întărim credința acestora în Hristos-Domnul şi să accentuăm importanţa mărturisirii valorilor credinţei creştine. Crucea de pe Caraiman este un simbol al demnităţii neamului românesc, reprezentând ea însăşi un reper spre cunoaşterea şi promovarea valorilor perene tradiţionale. Proiectul evidențiază importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, precum şi unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei. Totodată, această acţiune, pe lângă scopul de a evidenţia locuri frumoase din ţară, are ca ţel şi dezvoltarea respectului faţă de mediul ambiant, faţă de natură, al noii generaţii. Omul poate ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu şi să se apropie de El şi prin contemplarea creaţiei Lui, pe care are obligaţia morală de a o păstra aşa cum i-a fost oferită”, ne-a declarat pr. conf. univ. dr. David Pestroiu, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Prima grupă a taberei se va încheia duminică, 26 august, după participarea la Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Caraiman. A doua grupă, cu același program, va fi găzduită în săptămâna 27 august – 2 septembrie.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!