Pe scurt

23 Noiembrie 2007

Transnistria, în pragul unei revolte populare?

Locuitorii din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, sunt puşi în situaţia de a-şi strânge cât mai tare cureaua, pe fondul unei pauperizări galopante. Bugetarii nu şi-au mai primit salariile de mai bine de 3 luni, produsele se scumpesc de la o zi la alta din cauza secetei, iar Rusia a încetat să mai trimită ajutoare umanitare şi asistenţă financiară regimului de la Tiraspol, informează Deutsche Welle. Potrivit sursei citate, Transnistria s-ar afla în pragul unei revolte populare, întrucât populaţia din stânga Nistrului şi-a pierdut şi ultima rămăşiţă de speranţă în capacitatea administraţiei de la Tiraspol de a le ameliora situaţia. Oamenii văd diferenţa dintre sărăcia în care se zbat şi luxul în care trăiesc liderii clanului separatist. Ca să tempereze cumva furia oamenilor, liderii transnistreni au dispus achitarea parţială a restanţelor la pensii din banii acumulaţi la plata gazelor naturale, bani care, în mod normal, urmau să fie transferaţi „Gazprom“-ului. În 2007, aproximativ 9.000 de locuitori ai Transnistriei au plecat definitiv pe alte meleaguri. Din 1992, când Transnistria s-a separat, de facto, de Republica Moldova, 180.000 de oameni au părăsit regiunea, astfel încât, în prezent, populaţia din stânga Nistrului se cifrează la doar 500.000 de locuitori.

Mahmoud Ahmadinejad, atacat de presa islamică iraniană

În Iran, unul dintre principalele ziare centrale a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Ahmadinejad, afirmând că, prin comportamentul său, acesta pune ţara în primejdie. Publicaţia este apropiată liderului religios, aiatolahul Khamenei. Ziarul „Republica Islamică“ afirmă că un recent discurs al preşedintelui, în care acesta îi numea trădători pe cei ce se opun programului său nuclear, nu e de fapt decât o încercare de discreditare a opoziţiei, înaintea alegerilor parlamentare. Publicaţia este considerată drept un purtător de cuvânt al clericilor radicali, iar criticile sale sugerează că preşedintele Ahmadinejad a mers prea departe când i-a numit trădători pe oponenţii săi. Politica Iranului, de sfidare a comunităţii internaţionale în chestiunea nucleară, a adus ţara mai aproape ca oricând de război, iar tensiunile interne încep să devină vizibile.

Belgradul condiţionează un compromis pentru Kosovo

„Doar o decizie de compromis în problema viitorului statut al provinciei Kosovo va putea contribui la întărirea păcii şi stabilităţii în Balcani“, a atras atenţia ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, la încheierea discuţiilor purtate ieri, la Moscova, cu omologul său rus Serghei Lavrov. Vuk Jeremic a avertizat că, în caz contrar, s-ar înregistra consecinţe grave pentru întreaga regiune. Diplomatul sârb a recunoscut însă că situaţia legată de Kosovo este foarte complicată.

A încetat din viaţă coregraful Maurice Bejart

Coregraful francez Maurice Bejart, unul dintre întemeietorii dansului contemporan, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, la Lausanne (Elveţia), a anunţat „Bejart Ballet Lausanne“, compania sa de balet pe care o conducea de circa 25 de ani în oraşul elveţian. Nu au fost precizate detalii în legătură cu circumstanţele decesului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!