Pe scurt

19 Noiembrie 2007

Bangladesh: un ciclon a ucis aproape 2.000 de oameni

Aproximativ 1.700 de oameni şi-au pierdut viaţa în Bangladesh (est de India) în urma unui violent ciclon. Numărul persoanelor decedate este, însă, provizoriu, datorită confuziei şi panicii provocate de această calamitate. În plus, sute de mii de supravieţuitori sunt blocaţi în zonele afectate. Copacii doborâţi de vântul extrem de puternic au căzut pe şosele, împiedicând deplasarea sinistraţilor şi sosirea urgentă a ajutoarelor. Totuşi, forţele de apărare civilă încearcă să-şi facă loc printre resturile de case distruse şi noroiul gros pentru a ajunge în zonele critice ale dezastrului. Astfel, pe măsură ce autorităţile vor reuşi eliberarea drumurilor şi sinistraţii vor putea da informaţii despre dispăruţi, este foarte posibil ca numărul victimelor să crescă la peste 2.000 de morţi.

Viceministrul rus de finanţe, arestat pentru fraudă

Serghei Storciak, viceministru rus de finanţe, responsabil cu relaţiile financiare internaţionale, a fost arestat împreună cu doi oameni de afaceri moscoviţi pentru „tentativă de deturnare a unor sume importante din bugetul de stat“. Storciak superviza un fond de 148 de miliarde de dolari, în care sunt colectate veniturile din exporturile înfloritoare de petrol ale Rusiei.

Polonia retrage trupele din Irak în 2008

Ministerul polonez al Apărării a anunţat că forţele armate ale ţării îşi vor încheia în 2008 misiunea pe care o desfăşoară în Irak, unde sunt detaşaţi aproximativ 900 de militari. Amănuntele cu privire la retragerea trupelor vor fi anunţate vinerea viitoare, când noul premier Donald Tusk va prezenta în faţa parlamentului principalele direcţii de politică ale cabinetului său. Retragerea trupelor din Irak a fost o temă importantă în recenta campanie electorală din Polonia, partidul premierului Tusk speculând abil îngrijorarea cetăţenilor de rând faţă de soarta militarilor aflaţi la datorie departe de casă.

UE cheltuieşte mai mult cu femeile de serviciu decât cu diplomaţia

Uniunea Europeană cheltuieşte mai mult cu curăţarea clădirilor care îi aparţin decât pentru politica sa externă şi de securitate, a aflat săptămânalul economic german „Wirtschaftswoche“. În total, UE a cheltuit, în 2006, circa 60,7 milioane de euro pentru politica sa externă şi de securitate, în vreme ce toaletarea clădirilor care găzduiesc Comisia Europeană şi Parlamentul European a costat, în aceeaşi perioadă, 89,2 milioane de euro, potrivit săptămânalului.

Feministele ruse o vor preşedinte pe nevasta lui Putin

O mişcare din Rusia care susţine drepturile femeilor i-a solicitat soţiei preşedintelui Vladimir Putin, Ludmila, să candideze la preşedinţie la alegerile de anul viitor. Organizaţia „Femeile din Vladivostok“ i-a cerut Ludmilei Putin să urmeze exemplul Argentinei, unde Cristina Kirchner a fost aleasă preşedinte luna trecută, urmându-i în funcţie soţului său, Nestor. „Ludmila este soţia ideală şi o persoană foarte activă din punct de vedere social. Ea reprezintă ţara noastră cu demnitate în vizitele în străinătate alături de preşedinte“, se precizează într-un comunicat al organizaţiei feministe.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!