Transilvania
Pelerinajul tinerilor de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

Pelerinajul tinerilor de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

20 Octombrie 2018

Grupul de tineri, alături de grupul de adolescenți de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur, Cluj Napoca, și-a reluat activitățile săptămânale după vacanță. Cu acest prilej, parohia a organizat un pelerinaj la mănăstirile din Maramureș, care a cuprins și vizita la câteva obiective istorice și culturale.

Pentru întărirea rela­țiilor dintre membrii grupurilor și pentru integrarea armonioasă a noilor membri în grupurile de tineret și de adoles­cenți, părintele Dan Hognogi, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a organizat un pelerinaj la mănăstiri din Mara­mureș. Cei 45 de ado­lescenți și tineri însoțiți de părintele Dan Hognogi, au pornit la drum spre locașurile de rugăciune, iar cu acest prilej tinerii s-au închinat și au vizitat mai întâi Mănăstirea „Sfânta Ana” -  Rohia, unde au participat și la Sfânta Liturghie.

A urmat vizitarea și închinarea în Catedrala „Sfânta Treime” de la Baia-Mare, continuând apoi cu un popas la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Bixad. De asemenea, tinerii au vizitat Cimitirul vesel de la Săpânța și s-au oprit, pentru a se ruga și la Mănăstirea Să­pânța-Peri, aflată în apropiere. Următorul obiectiv vizitat a fost Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței - Sighetul Marma­ției, iar în cele din urmă, s-au închinat în Mănăstirea „Soborul Sfinților Apostoli” de la Bârsana.

„Drumul nostru a fost lung, chiar dacă timpul a fost scurt, de doar o zi, dar în ciuda acestui lucru, am reuşit să ne bucurăm de obiectivele atinse, aceasta prin presărarea traseului cu rugăciune (cu adevărat înăl­țătoare fiind rostirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva), recital de poezii, cântece, şi cuvintele de suflet, pe care părintele nostru le picură la fiecare întâlnire în sufletele noastre. O altă bucurie a fost fru­musețea creației lui Dumnezeu, regăsit-o în natură, care pe noi ne-a copleşit de-a dreptul”, a povestit Adelina Moldovan, din cadrul grupului de tineret al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. La sfârşitul pelerinajului, tinerii s-au simțit „mult mai înțelepți și încărcați din punct de vedere cultural, istoric, spiritual şi duhovnicesc”.

„Am ajuns la concluzia că trebuie să ne cunoaştem trecutul pentru a şti spre ce să ne îndreptăm, trebuie să ne cunoaştem țara pentru a avea de ce să ne bucurăm şi trebuie să ne înmulțim credința pentru a putea fi o mărturie vie a lucrării lui Dumnezeu în lume. Aceste lucruri le-am conchis în urma unei zile de întâlnire cu trecutul şi cu Dumnezeu, Maica Domnului şi Sfinții, prin paşi mărunți dar siguri, de tineri în căutare de adevăr şi de sens”, a mai spus Adelina Moldovan din cadrul grupului de tineret al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mă­năștur, organizează un program parohial săptămânal pentru copii și adolescenți, începând cu anul 2011, destinat tuturor copiilor cu vârsta între 4 și 16 ani. Programul se desfășoară săptămânal în biroul parohial din curtea bisericii, iar acti­vitățile sunt organizate pe trei grupe de vârstă. De asemenea, la parohie activează şi grupul parohial de tineret, destinat celor cu vârste peste 16 ani. Întâlnirile pentru liceeni, studenţi, absolvenţi sau tineri angajaţi au loc săptămânal, în biroul parohial. Structura generală a activităților săptămânale include: cateheză; ateliere (litografie, modelaj fimo, împletit metaniere, cruciuliţe de gât sau maşină, felicitări, mărţişoare); prezentare de carte şi discuţii; vizionare de filme şi împărtăşirea impresiilor.

Activități ocazionale cuprind jocuri de grup; seară de poezie şi cântece la chitară; activităţi sportive; vizite filantropice; zilele de naştere sărbătorite; activităţi de tineret (voluntariat în taberele de copii ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi, Festivalul Tinerilor); semestrial, participanţii sunt răsplătiţi pentru prezenţa la activităţile grupului cu tabere, cărţi duhovniceşti şi dulciuri. Activități anuale ale grupului cuprind pelerinajul de toamnă; pelerinajul tinerilor pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula în postului Paştelui; tabăra de primăvară; agapă de hramul bisericii etc., conform Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!