Actualitate religioasă
Foto: Mircea Popa

Peste 400 de participanți la „Run for Life”

Arhid. Ștefan Sfarghie, 12 Martie 2018

Parcul bucureștean „Alexandru Ioan Cuza” a adunat, sâmbătă, 10 martie, peste 400 de persoane la semimaratonul caritabil „Run for Life”. Organizat de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în parteneriat cu asociaţiile Club Sportiv Ro, Club Maraton şi Elite Running, evenimentul se înscrie în lungul şir al acțiunilor de conştientizare, responsabilizare şi solidaritate umană derulate în lupta împotriva cancerului.

Scopul organizării semimaratonului „Run for Life” a fost strângerea de fonduri necesare achiziţionării unui videocolposcop, aparat cu ajutorul căruia se pot realiza investigaţii suplimentare pacientelor al căror rezultat al testului Babeş-Papanicolau nu a fost concludent. „În institut sunt echipamente vechi, acum toate testele pentru depistarea cancerului se pot face cu echipamente mult mai performante. Momentan nu avem suficienţi bani să mai cumpărăm echipamente, deoarece s-a investit mult în partea de tratament”, a declarat Lidia Kajanto, managerul Institutului Fundeni. De asemenea, se are în vedere amenajarea compartimentului post-anestezie din cadrul Institutului Oncologic Fundeni. Este necesară amenajarea unui spaţiu dedicat copiilor cărora li se efectuează proceduri de RMN cu anestezie, respectiv radioterapie cu anestezie.

Întrecerea organizată sâmbătă a cuprins trei curse distincte de 20, 10 și 3 km. Acțiunea a făcut parte din Campania de pre­venție și depistare precoce a cancerului de col uterin, organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a precizat pentru Radio Trinitas Dan Prună, coordonatorul acțiunilor de voluntariat. El a remarcat că astăzi „400 de persoane, 400 de campioni s-au alăturat acestei cauze”. Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Conform analizei Institutului Naţional de Sănătate Publică, România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în țara noastră, femeile ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când cancerul este invaziv. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul efectuării periodice a testului Babeş-Papanicolau.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!