Picturi vechi ale lui Teofan Grecul, descoperite la Novgorod

Mihai Gojgar, 21 Octombrie 2009

În Velikii-Novgorod au fost descoperite mai multe picturi vechi, al căror autor se presupune că ar fi Teofan Grecul, potrivit site-ului lacasuriortodoxe.ro. Restauratorii au descoperit în Velikii-Novgorod fragmente ale unor picturi de o mare importanţă, ale cărui autor, probabil, este Teofan Grecul, au anunţat surse din cadrul muzeului din Novgorod.

Conform letopiseţelor, în 1378 acest faimos pictor bizantin din sec. XIV-XV a pictat Biserica „Schimbarea la Faţă“, construită în zona comercială a oraşului Velikii-Novgorod. „Patru fragmente noi ale monumentalei picturi au fost descoprite în timpul lucrărilor la faţadele bisericii“, menţionează aceeaşi sursă.

Se presupune că fresca ar data din anul 1378, anul în care a fost pictată biserica. Totuşi, încă nu se poate afirma că lucrarea este a lui Teofan Grecul sau a altui meşter care se putea sa fi lucrat alături de acesta.

Pe lângă acestea, încă o frescă necunoscută până acum specialiştilor a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare în aceeaşi biserică. În cazul acesteia din urmă, specialiştii au declarat că pictura nu îi aparţine pictorului bizantin, datând-o în secolul al XVI-lea. Studiile asupra frescelor continuă.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!