Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Pomi fructiferi cultivaţi în ghiveci
Dacă sunteţi pasionaţi de grădinărit şi vreţi să mâncaţi fructe proaspete şi sănătoase, cultivate chiar de voi, alegeţi o soluţie la îndemână: seminţe de pomi plantate în ghivece. Piersicile, strugurii, smochinele sau căpşunele sunt doar câteva dintre fructele pe care le puteţi creşte cu succes chiar şi la voi în apartament sau balcon.
Din bine cunoscutele specii de pomi fructiferi s-au creat unele subspecii ameliorate care se pot cultiva în ghiveci şi au o statură mică. Dezvoltarea acestora este mai lentă şi nu se ramifică atât de mult ca pomii cultivaţi în grădină sau livadă. Totuşi, înălţimea acestora poate depăşi doi metri. Cele mai multe fructe crescute în ghiveci sunt arbuşti care necesită ghivece mari, în care să îşi dezvolte reţeaua de rădăcini. Este indicat să alegeţi ghivece mai înalte, cu un diametru de cel puţin 30 de centimetri. Specialiştii în horticultură ne atenţionează că pe măsură ce plantele cresc, trebuie să le mutaţi în ghivece mai mari. De asemenea, de trei ori pe an, noile ramuri se taie la unul sau doi „ochi”, iar la transplantare, rădăcinile puternice se scurtează. În fiecare primăvară este indicat să fertilizaţi plantele şi să le hrăniţi cu un compost delicat.
Caisele, piersicile, smochinele sau căpşunele pot fi crescute cu uşurinţă la voi în apartament. Varietăţile pitice de caise sunt uşor de crescut în spaţii mici, trebuie doar să folosiţi un pământ hrănitor şi bine drenat. Poziţionaţi ghiveciul într-un loc luminos, cu mult soare. Şi căpşunul nu necesită spaţiu prea mare. Acesta trebuie plantat la început într-un ghiveci de 13-15 cm diametru, preferabil toamna. Primele fructe apar la sfârşitul primăverii următoare, când planta trebuie mutată într-un ghiveci mai mare. Toate varietăţile de smochin produc mai multe fructe dacă sunt plantate în ghivece mari. Smochinul are nevoie de căldură, deoarece temperaturile mici afectează dezvoltarea şi producţia de fructe. De asemenea, ghiveciul cu smochin trebuie aşezat într-un loc bine luminat. De două ori pe an, în perioada de dezvoltare, smochinul are nevoie de fertilizare.
Creşterea citricelor ca arbuşti de interior
În timp ce pomii fructiferi au nevoie de multă lumină pentru a avea fructe cât mai multe, o să vă surprindă cât de puţină lumină pot tolera citricele când sunt crescute în interior. Acestea au nevoie de lumină puternică în perioada de creştere, iarna însă tolerează şi niveluri scăzute de lumină atâta timp cât sunt ţinuţi într-un mediu mai uscat - intră în repaos la temperaturi de aproximativ 12 grade Celsius, iar fructele încă se pot coace.
În timpul perioadei de creştere, citricelor le plac apa şi umiditatea. Cel mai uşor de crescut în interior sunt speciile acre de citrice, cum sunt lămâile sau lime. Acestea fac mai repede fructe şi sunt înflorite tot timpul. Vestea bună pentru cei care doresc să cultive aceste specii de arbuşti fructiferi este că sunt puţini dăunători care atacă în condiţiile din interior. Pomii fructiferi crescuţi în interior vă anunţă primăvara cu înflorirea parfumată, iar mai târziu, în timpul anului, vă vor răsplăti cu fructe.