Actualitate religioasă
Praznicul Naşterii Domnului sărbătorit la Betleem

Praznicul Naşterii Domnului sărbătorit la Betleem

Pr. Eugeniu Rogoti, 10 Ianuarie 2017

În data de 7 ianuarie, creştinii ortodocşi din mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale, printre care şi Patriarhia Ierusalimului, au sărbătorit Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. La Betleem, locul unde S-a născut Mântuitorul, în această zi, Dumnezeiasca Liturghie praznicală a fost săvârşită de către Întâistătătorul Patriarhiei Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, înconjurat de un sobor de ierarhi şi clerici din Ierusalim, dar şi din alte Biserici surori. La această slujbă a participat şi părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

Ca în toţi anii, Patriarhia Ierusalimului săvârşeşte slujbe la locurile biblice unde s-au întâmplat evenimentele mântuitoare, în prezenţa miilor de pelerini sosiţi special din toate părţile lumii, care merg acolo însoţiţi de preoţii şi arhiereii care îi păstoresc. Iarna blândă din părţile Betleemului le permite tuturor să petreacă frumos şi în aer liber pelerinajul cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului.

În legătură cu slujba Naşterii Domnului pe stil calendaristic iulian, la Betleem, potrivit Agenţiei de ştiri BASILICA, părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie a declarat următoarele: „Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, a fost primit la Betleem încă din ajunul sărbătorii. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de oficialităţi şi de creştinii arabi cu bucurie la porţile Betleemului. Patriarhul a fost condus cu alai pe străzile cetăţii, pe vechiul drum al Magilor, până la Biserica Naşterii Domnului, care a fost construită de Sfânta Împărăteasă Elena deasupra peşterii unde Sfânta Fecioară Maria L-a născut pe Iisus.

În Ajunul Crăciunului au fost oficiate, după rânduială, slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Liturghia Marelui Vasile unită cu Vecernia Naşterii Domnului, iar apoi, la miezul nopţii, slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat şi Preşedintele Autorităţii Palestiniene, domnul Mahmoud Abbas, care le-a urat creştinilor ortodocşi aflaţi la Betleem în aceste zile să poarte în inimi pacea şi bucuria sfântă a sărbătorii şi să o răspândească şi în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace”.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem se află de câțiva ani într-un amplu proces de restaurare. Lucrările sunt efectuate cu multă minuțiozitate de o echipă de restauratori veniţi din întreaga lume. Au fost recent descoperite, restaurate și conservate bucăți de mozaicuri din pictura murală originală executată în vremea împăratului Justinian cel Mare al Bizanțului, care înfățișează îngeri închinându-se și aducând laude lui Dumnezeu.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!