Banat
Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a conferențiat la ASCOR Arad

Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a conferențiat la ASCOR Arad

14 Decembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Timotei, Arhi­episcopul Aradului, şi la invitaţia adresată de Cătălin-Iulian Dră­gan, preşedintele filialei ASCOR din Arad, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al  Arhiepiscopiei Aradului, a sus­ţinut marţi, 12 decembrie 2017, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, conferinţa cu tema „Prietenia cu Dumnezeu şi oamenii - în lumina praznicului Naşterii Domnului”.

Aula facultăţii s-a umplut de participanţi, majoritatea dintre ei fiind tineri, doritori de a asculta cuvântul duhovnicesc al Preasfinţiei Sale. Între aceştia s-au numărat şi mai mulţi clerici, cadre didactice ale facultăţii sau consilieri la Arhiepiscopia Aradului: arhim. Teofan Mada, vicar eparhial, protos. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier bisericesc, pr. Gabriel Mariş, consilier cu asis­tenţa socială, pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. Pompiliu Ga­vra, directorul Seminarului Teologic, pr. Ştefan Negreanu, profesor de istorie bisericească uni­versală, şi alţi preoţi de la diferite parohii din cuprinsul eparhiei.

Întâlnirea a debutat cu un buchet de trei colinde cu iz tra­diţional, şi anume: „Colo sus pe lângă lună”, „La Vifleem colo-n jos” şi „Dimineaţa lu Crăciunu”, susţinut de tinerii studenţi membri ASCOR Arad.

După acest moment, Preasfin­ţitul Părinte Emilian a prezentat câteva aspecte din Vechiul şi Noul Testament, din vieţile sfin­ţilor şi din viaţa de zi cu zi, cu referire la prietenie. Adevărata prietenie este cea cu Dumnezeu, care se poate face prin îndelungă rugăciune şi prin săvârşirea de fapte bune faţă de semenii noştri. Avându-L prieten pe Dumnezeu, El te va învăţa cum să fii fericit şi în siguranţă, iar pe măsură ce te vei apropia de Dumnezeu, te vei apropia şi de prietenii Lui, care sunt îngerii şi sfinţii. Dumnezeu nu-i dezamăgeşte nicio­dată pe prietenii Săi loiali, în timp ce prietenii dintre oameni o pot face. Cei care se bucură de prietenia lui Dumnezeu dețin o comoară pe care nu le-o poate lua nimeni (cf. Matei 6, 19).

În ultima parte a întâlnirii, Preasfinţia Sa a răspuns numeroaselor întrebări legate de tema susţinută şi problemele cu care se confruntă tinerii zilelor noastre, mai ales în relaţiile de prietenie.

La final, preşedintele ASCOR Arad a mulţumit ierarhului pentru participare la această seară duhovnicească, precum şi tuturor partici­panţilor. (Marian Inci­caș)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!