Actualitate religioasă
Prevenţie şi educaţie pentru sănătate la Loloiasca

Prevenţie şi educaţie pentru sănătate la Loloiasca

La căminul cultural din localitatea Loloiasca, județul Prahova, s-a desfăşurat sâmbătă, 9 iunie 2018, cea de a 51-a ediţie a Campaniei de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, derulată de voluntarii Paraclisului Cate­dralei Mântuirii Neamului. Cei 100 de copii din localitate i-au primit cu mult interes pe voluntari, iar temele abordate de către specialiști la întâlni­rea cu micuții au fost: fenome­nul de bullying, igiena ora­lă, cor­porală şi elemente de nutriţie.

Evenimentul a debutat cu o sesiune de comunicări, apoi elevii au primit din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale produse de igiena orală puse la dispoziție de Colgate România. „Astăzi i-am întrebat pe copii cum se spală pe dinți, i-am chemat să ne arate și am constatat că mulți dintre ei nu știu, fapt constatat și în cabinetul stomatologic. Unii dintre ei știu ceva, dar sper că au înţeles că trebuie să se spele de la gingie spre dinte. Contează foarte mult să se spele corect pe dinți pentru a nu apărea carii, pentru a se evita colorarea dinților, mirosul urât al gurii. Este important ca pacienții să meargă la medicul stomatolog de două ori pe an chiar dacă nu îi doare nimic. Pe cei mai mulți dintre pacienți, durerea este cea care îi aduce în cabinet.

Prevenția este foarte importantă, iar vizita la cabinetul stomatologic îi poate salva de multe probleme grave ulterioare”, a spus Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generală.

Campania „Prevenţie şi educaţie pentru sănătate“ a avut în cele 51 de ediții de până acum aproximativ 12.000 de beneficiari din judetele Ilfov, Prahova, Argeş, Giurgiu, Olt, Vrancea, Bră­ila, Buzău, Brașov, Maramureş, Cluj, Teleorman, Dâmbovița şi Bucureşti. „Copiii au fost veseli, des­chiși și dornici să afle infor­mații noi. Ceea ce am vrut să le transmitem astăzi este faptul că e foarte important să fie atenți la propriile lor emoții și să învețe să se calmeze singuri atunci când trec printr-o situație dificilă și, cumva, emoțiile par să îi năpădească. Desigur, se întâmplă în cabinet să apară astfel de cazuri de bullying şi sunt uimită să observ că ele se întâmplă atât la copiii foarte mici, cât și la copii mai mari. Acest fenomen poate fi prevenit prin educație, prin cunoaștere, prin vizitele la consilierul şcolar, la psihologul şcolar, prin sfătuirea cu comunitatea locală. Desigur, este mai rar întâlnit psihologul şcolar, însă există un duhovnic, există învăţători, există alți mem­bri din comunitate gata să ajute, şi bineînţeles că și noi venim în sprijinul lor cu informații acolo unde se poate”, a declarat Raluca Simion, doctor psihoterapeut.

Cu ocazia acestei ediții a campaniei, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au organizat și un moment artistic. „Este esen­țial ca acești copii să învețe principiile unei vieți sănătoase încă de la această vârstă fragedă pentru a preveni mai târziu probleme grave de sănătate. Copiii trebuie să crească cu deprinderi sănătoase, cu atât mai mult cu cât ei sunt viitorul și ne dorim sa avem o populație cât mai sănătoasă. Pentru ca aceste deprinderi să fie implementate cu mai mare ușurință și pentru a face copiii și mai receptivi, în cadrul campaniei am adăugat și un moment artistic”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!