Moldova
Prima ediţie a Şcolii de vară în asistenţă socială de la Hadâmbu

Prima ediţie a Şcolii de vară în asistenţă socială de la Hadâmbu

06 Septembrie 2018

Într-un cadru natural deosebit de pitoresc, la Mănăstirea Hadâmbu din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi, s-a desfăşurat prima ediţie a Şcolii de vară în asistenţă socială cu tema „Rolul intervenţiei multidisciplinare în profesionalizarea serviciilor de asistenţă socială din comunitate”. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) - Sucursala Iaşi şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Al. I Cuza” din Iaşi, beneficiind de colaborarea Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială (DGASPC) Iaşi - a Consiliului Judeţean Iaşi şi a Editurii LUMEN din Iaşi, în perioada 31 august-1 septembrie 2018.

Lucrările şcolii de vară au fost deschise de dr. Roxana Necula, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România - Sucursala Teritorială Iaşi, şi de maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” - specializarea Teologie-Asistenţă Socială, prilej cu care au fost trecute în revistă evenimentele organizate de CNASR pe parcursul ultimului an (workshopuri, seminarii, conferinţe), aspecte organizatorice referitoare la desfăşurarea lucrărilor şcolii de vară, precum şi atelierul de lucru cu tema „Rolul voluntariatului în eficienţa serviciilor sociale”. În acest context, menţionăm că această primă ediţie a Şcolii de vară în asistenţa socială a reunit lectori, experţi, practicieni şi studenţi în asistenţă socială, dar şi domenii conexe ca psihologia, sociologia, administraţia publică, din toate judeţele Moldovei şi de pe cele două maluri ale Prutului - din România şi Republica Moldova.

Prima zi a şcolii de vară a continuat cu workshopul „Cum să ne înţelegem şi să ne gestionăm emoţiile”, susţinut de lect.univ.dr. Ecaterina Croitor de la Departamentul de Ştiinţe Umane şi Social-Politice a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, reprezentant Sucursala Teritorială CNASR Suceava. Ideea centrală a acestui workshop a fost că, indiferent cât suntem de pregătiţi din punct de vedere psiho-emoţional, nu întotdeauna reuşim să ne controlăm emoţiile în activitatea curentă sau în mediul familial. Prin urmare, este mult mai bine să ne exprimăm emoţional, nu să ne reprimăm emoţiile, să gestionăm exprimarea emoţiilor astfel încât să nu-i afectăm pe cei cu care interacţionăm profesional şi/sau afectiv.

A doua zi a debutat cu workshopul internaţional „Rolul serviciilor sociale integrate în creşterea calităţii vieţii”, prima lucrare cu tema „Calitatea vieţii în România după aderarea la UE. Analiza statistică la nivel naţional şi în profil regional” fiind prezentată de subsemnatul, dr. Ciprian Iftimoaei, director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, membru al Departamentului de Cercetare al CNASR Iaşi şi asist. univ. asociat la Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială al Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi. Lucrarea a inclus o descriere a Anchetei privind calitatea vieţii desfăşurată de Institutul Naţional de Statistică în fiecare an, pe un eşantion de 10.000 de gospodării din toată ţară, analiza indicatorilor care descriu calitatea vieţii în România (pragul de sărăcie, rata sărăciei relative, indicele inegalităţii veniturilor etc.), precum şi analiza seriilor de date statistice corespunzătoare perioadei 2007-2017.

Workshopul internaţional a continuat cu prezentarea „Barierele incluziunii sociale a familiilor care au în grijă copii cu dizabilităţi”, susţinută de Svetlana Haraz - şefa Catedrei de Asistenţă Socială şi Sociologie de la Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova. Tot din Republica Moldova au susţinut prezentări dr. Tatiana Focşa despre „Răspunderea juridică a autorităţilor de protecţia copilului” şi Natalia Rotaru-Sîrbu despre „Servicii sociale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor abuzate în copilarie din Republica Moldova”. Vadim Ţărnă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Experţilor şi Asistenţilor Sociali din Republica Moldova, a prezentat lucrarea „Reforma sistemului de îngrijire a persoanelor cu probleme de sănătate mintală în Republica Moldova”.

Centrul de Formare al Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, reprezentat de dr. Alina Frunză şi drd. Irina Ignat, a avut prezentarea „Centrul de Formare Profesională - al DGASPC Iaşi - CNASR. Sucursala Teritorială Iaşi - promotori ai formării profesionale continue a specialiştilor din domeniul social”. Prezentarea a fost completată şi de intervenţia dr. Niculina Karacsony, director adjunct la DGASPC Iaşi.

În cadrul Şcolii de vară s-a discutat şi despre cum ar trebui scris un articol ştiinţific din domeniul asistenţei sociale, aspectele epistemologice şi metodologice fiind precizate cu acurateţe de prof. univ. dr. Antonio Sandu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, directorul Editurii LUMEN din Iaşi.

(Dr. Ciprian Iftimoaei)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!