Transilvania
Proiectul „Lumina Lui Hristos luminează tuturor”, în Episcopia Sălajului

Proiectul „Lumina Lui Hristos luminează tuturor”, în Episcopia Sălajului

16 Aprilie 2018

În perioada martie-aprilie, în Episcopia Sălajului, s-a derulat proiectul „Lumina lui Hristos luminează tuturor” aflat la cea de-a șasea ediţie. Proiectul s-a derulat sub coordonarea pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi a pr. prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului.

Proiectul „Lumina Lui Hristos luminează tuturor” s-a încheiat printr-un eveniment care s-a desfășurat la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cuzăplac, unde este paroh Cristian Șandor, gazda evenimentului. La eveniment au fost prezenți primarul Pop Mircea și alți credincioși care s-au implicat în organizare.

Proiectul a avut ca scop sensibilizarea copiilor față de valorile creştine, păstrarea tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea la praznicele împărăteşti, prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului a fost intensificarea relaţiilor dintre şcoală şi biserică. Partenerii proiectului au fost parohiile de pe raza Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Tămaşa, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Ruginoasa, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de Mijloc şi Fildu de Sus precum şi şcolile: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc.

În cadrul proiectului au avut loc mai multe activități. În perioada Postului Mare fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală, în mijlocul copiilor, cu privire la importanţa Tainei Spovedaniei, rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului. Copiii au desenat scene religioase specifice Praznicului Paştilor. Activitățile s-au desfă­șurat împreună cu profesorul de religie şi cu alte cadre didactice.

Încununarea acestor activităţi din proiect a avut loc la biserica din Cuzăplac, unde au fost prezenți 100 de copii, de la grupele de catehizare a parohiilor şi de la şcolile partenere proiectului.
După slujba de Te Deum, oficiată de către pr. inspector Silviu Boha, împreună cu preoţii parteneri din cadrul proiectului, copiii au prezentat câte un recital de cântece şi poezii. Activitatea a fost prezentată de către părintele Călin Andrei Mateiu, care a prezentat fiecare grup de copii în parte. Tradiţionalul concurs „Ciocota oălor” a avut ca câştigătoare o fetiță din Parohia Tămașa.
Activitatea a început şi s-a încheiat cu un cuvânt al pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, care a mulțumit partenerilor, a adresat cuvinte de apreciere  cu  privire la activităţile din proiect, iar în final a oferit, din partea PS Episcop Petroniu diplome de merit arhim. Grichentie Oţelea, pr. prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului și parohului Cristian Șandor, gazda evenimentului. La final toţi copiii prezenţi au primit daruri oferite de către arhim. Grichentie Oţelea, stareţul Mănăstirii Strâmba, județul Sălaj. „Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare de la un an la altul în care copiilor şi nouă celor mai mari deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos stâlp şi temelie a adevărului. Bucuria, gingăşia şi nevinovăţia copilaşilor de pe Valea Almaşului au putut fi uşor citite pe feţele senine şi pline de expresivitate ale lor. Prin participarea la astfel de proiecte împreună cu preoţii şi cadrele didactice se pregătesc să devină oameni integri şi vrednici credincioşi ai Bisericii lui Hristos Cel Înviat”, a spus pr. Șandor Cristian.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!