În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Rugăciune de mulțumire la Catedrala Naţională
În locașurile de cult din întreaga țară, de Ziua Națională a României, sâmbătă, 1 decembrie, a fost săvârșită slujba de Te Deum. La Catedrala Națională, această rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul unității naționale a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Te Deum-ul la Ziua României Mari a fost săvârșit în mijlocul Catedralei Naționale, unde a fost așezată o masă pregătită cu cele necesare slujbei, precum și steagurile României și Patriarhiei Române. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte clerici din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a reliefat însemnătatea acestei sărbători a unității poporului român, precum și importanţa recunoștinței față de jertfele înaintașilor. „Noi, astăzi, avem bucuria strădaniilor de veacuri ale românilor, în Catedrala noastră Națională, când săvârșim prima slujbă de Te Deum de Ziua Națională în cinstea României Mari, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la realizarea acestui vis. Chiar dacă trupul țării încă sângerează, nu înseamnă că năzuințele noastre de mai bine s-au oprit undeva, ci ele au o perspectivă, așa cum am ascultat și în rugăciunea de Ziua Națională din cadrul Te Deum-ului. Este o realizare deosebită a sfintei noastre Biserici și trebuie să-i felicităm pe înaintașii care au avut gândul de a concentra într-o construcție monumentală și simbolică jertfele și năzuințele noastre. De aceea, înainte de sfințirea acestei catedrale s-a săvârșit Parastasul pentru eroii neamului român”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a explicat că jertfa înaintașilor ne cheamă la păstrarea valorilor identitare românești. „Lupta pe care au dus-o înaintașii noștri pentru libertate, demnitate, neatârnare este o luptă sfântă. Poporul nostru a fost creştin de la începuturile formării sale și trebuie să rămână creştin. Creștinismul este acela care dă valoare și orientare poporului nostru în vremuri tulburi, când sunt curente noi care doresc risipirea și diminuarea idealului național. Însă trebuie să nu uităm că a ne cinsti înaintașii, a ne cunoaște istoria, a ne onora credința și limba strămoșească sunt foarte importante și că în felul acesta noi îmbogățim cultura și civilizația lumii. Nici un popor, cu limba, civilizația și cultura sa, nu trebuie să lipsească din mozaicul acestei lumi. De aceea, credem că aceasta este calea adevărată, și anume păstrarea configurației noastre prin care nu producem leziuni nimănui, ci, consolidăm ceea ce s-a cristalizat de veacuri ca limbă, cultură, credință strămoșească, tradiții, pe care le ducem mai departe”, a explicat Episcopul-vicar patriarhal.
La final, ierarhul a transmis urarea de la mulți ani tuturor românilor și a îndemnat la neuitare pe cei care s-au jertfit pentru împlinirea idealului Marii Uniri.