Banat
Rugăciune la început de an școlar pentru elevii seminariști din Caransebeș

Rugăciune la început de an școlar pentru elevii seminariști din Caransebeș

Diac. Pavel Canea, 13 Septembrie 2017

Începutul de nou an școlar a debutat pentru elevii seminariști din Caransebeș cu un moment de rugăciune în biserica-paraclis episcopal din curtea Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Un sobor de părinți profesori a săvârșit slujba de Te Deum în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Slujba a cuprins rugăciuni de laudă, mulțumire și binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și folositoare a elevilor ce urmează cursurile acestei școli de vocație.

A urmat un Polihroniu, după care a fost dat citirii mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an școlar 2017-2018, precum și mesajului ministrului educației naționale, domnul Liviu Marian Pop.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a arătat în cuvântul său adresat la festivitatea de deschidere a anului școlar că este foarte important să Îi cerem ajutorul lui Dumnezeu atunci când începem un lucru în viața noastră. „Întâi de toate, ne-am rugat Atotputernicului Dumnezeu să binecuvânteze cununa anului școlar care a început. Este foarte important ca tot lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. De aceea, nu numai în școlile de teologie, ci și în toate școlile se săvârșește o slujbă pentru a-L lăuda pe Dumnezeu, a-I mulțumi pentru toate și a-L ruga să ne binecuvânteze și să ne ajute pe mai departe. Și noi ne-am rugat Mântuitorului Hristos să binecuvânteze acest an școlar și să-i lumineze pe tinerii noștri care și-au îndreptat pașii spre această școală vocațională. În același timp, ne-am rugat și pentru corpul profesoral, dascălii care împărtășesc cuvântul lui Dumnezeu tinerilor care au simțit în sufletul lor chemarea divină pentru a veni la o școală teologică”, a arătat Prea­sfințitul Episcop Lucian.

Părintele director al instituției teologice din Caransebeș, Rusalin Isac, a mulțumit tuturor la final și a urat celor implicați în procesul educativ să obțină rezultate frumoase în anul școlar ce urmează. Mergând pe firul istoriei, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist. Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai sfintelor altare.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!