Oltenia
Rugăciune pentru eroii români căzuţi la Cotul Donului

Rugăciune pentru eroii români căzuţi la Cotul Donului

Pr. Constantin Olariu, 18 Noiembrie 2017

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit joi, 16 noiembrie, slujba de pomenire a eroilor români care au luptat la Cotul Donului - Stalingrad. Evenimentul a marcat împlinirea a 75 de ani de la confruntările de pe frontul de est din Stepa Calmucă, Cotul Donului şi Stalingrad. Au participat astfel reprezentanții autorităților locale și centrale, ai instituțiilor de comandă, ai instituțiilor de învățământ și cultură, cadre militare.

În cuvântul adresat cu acest prilej, intitulat „Pomenirea dragostei jertfelnice a eroilor nea­mului - datorie sfântă a românilor”, IPS Varsanufie a arătat că „deşi Biserica a condamnat orice tip de violenţă, totuşi în decursul istoriei sale a fost nevoită, nu de puţine ori, să se pronunţe în mod public asupra legitimităţii conflictelor militare. Eruditul profesor Georgios Mantzaridis, în tratatul său de teologie morală, accentuează ideea că «participarea creştinului la orice fel de război vine în vădită opoziţie cu credinţa sa. Dar şi tolerarea nedreptăţii ce se face celor nevinovaţi este culpabilă. În cele din urmă, se dovedeşte că în lumea aceasta omul nu poate trăi autentic creştineşte». Începând cu veacul XX, din păcate, s-au înmulţit tot mai mult ameninţările la adresa vieţii umane, dar mai ales a demnităţii umane şi a respectului reciproc. Respectul faţă de om se arată, în primul rând, ca respect faţă de chipul lui Dumnezeu, apoi ca respect faţă de viaţa personală, care, de fapt, se şi implică în acesta. Cerem respectul faţă de noi, însă, de prea multe ori, uităm să acordăm respectul cuvenit faţă de cel de lângă noi. Preoţii Bisericii nu au fost chemaţi să poarte armele în războaie, însă au fost chemaţi să-i întărească sufleteşte pe ostaşii români cărora le-au devenit duhovnici, ţinându-le trează conştiinţa morală sau alinându-le suferinţa, lucru petrecut și în lupta de la Cotul Donului și Stalingrad... S-au făcut rugăciuni astăzi pentru sutele de mii de români căzuți în luptele de pe frontul de est de acum 75 de ani, însă i-am pomenit pe toţi cei căzuţi în acest crud război şi datori suntem să le respectăm jertfa, mai ales prin păstrarea valorilor naţionale şi apărarea identităţii neamului nostru. Nu putem să ne purtăm ca nişte străini de neam, când strămoşii, bunicii şi părinţii noştri s-au jertfit pe ei, şi-au dat viaţa lor şi a copiilor lor pentru păstrarea unităţii neamului românesc.

Felicităm organizatorii evenimentelor din această zi, dar și conferențiarii de la acest simpozion, rugându-L pe Dumnezeu să primească lucrarea lor ca un prinos de recunoştinţă adus eroilor neamului românesc. Dumnezeu să-i odihnească pe toţi eroii neamului în pacea Împărăţiei Sale!”, a încheiat IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!