Actualitate religioasă
S-a încheiat simpozionul internaţional de la Iaşi dedicat părintelui Dumitru Stăniloae

S-a încheiat simpozionul internaţional de la Iaşi dedicat părintelui Dumitru Stăniloae

16 Mai 2015

Reprezentanţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dar şi invitaţii deosebiţi din ţară şi din străinătate au avut parte de două zile desfăşurate sub semnul înnoirii şi al setei de cunoaştere. Simpozionul internaţional dedicat părintelui Dumitru Stăniloae cu tema „Teologia academică şi responsabilitatea ei în misiunea Bisericii“ a oferit prilejul unor discuţii dintre cele mai variate, de actualitate, demne de meditaţie şi de aplicat în practică, mai ales la nivel de învăţământ.

Părinţi consilieri, profesori universitari, protopopi, preoţi de mir şi monahi, studenţi de la diferite facultăţi din Iaşi au luat parte, astfel, la peste 30 de prelegeri şi s-au bucurat să primească parte din cunoştinţele şi din experienţa unor personalităţi reprezentative ale domeniului teologic. În acest context, aşteptat cu deosebit interes a fost părintele Gabriel Bunge, născut în 1940, la Köln, din tată luteran şi mamă catolică. Teolog elveţian şi călugăr cu viaţă pustnicească de peste 30 de ani, Gabriel Bunge a trecut la Ortodoxie în 2010. „Mulţi oameni cunosc Ortodoxia din muzică, din icoane, din anumite cărţi de teologie pe care le-au citit, dar nu au trăirea imediată a experienţei ortodoxe. Eu vorbesc acum ca un ortodox care locuieşte în Vest, în Elveţia, unde avem o situaţie relativ nouă - anume prezenţa comunităţilor ortodoxe în ţări majoritar catolice. Credinţa ortodoxă nu este doar un catehism de idei, este o realitate vie, iar Liturghia este punctul unde aceasta devine vizibilă şi o poţi experimenta cu toată fiinţa. Am devenit din ce în ce mai conştient că aceasta e o adevărată misiune, o nouă dimensiune misionară a teologiei ortodoxe, anume să fii doar prezent“, a povestit părintele Gabriel Bunge.

Simpozionul s-a aflat la cea de-a III-a ediţie şi s-a încadrat cu succes în tema pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit-o în acest an în Patriarhia Română - Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi. „Cred că a fost o reuşită, cel puţin din perspectiva discuţiilor care s-au purtat. Am constatat că ele sunt benefice, că multe aspecte chiar au fost aşteptate pentru a fi aduse în atenţie şi am concluzionat cu toţii că se impun discuţii pe această temă, în mod organizat, sistematic. Se impune, din acest punct de vedere, şi o înnoire a învăţământului teologic superior din România“, a declarat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Concomitent cu prezentările profesorilor invitaţi, în cadrul simpozionului au fost organizate şi trei expoziţii de icoane, miniaturi şi ouă încondeiate, realizate de către studenţii de la specializările Artă Sacră şi Patrimoniu Cultural de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!