Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Se vor planta copaci în 11 judeţe
În data de 26 martie se va derula, în 11 judeţe din ţară, campania de împădurire „Plantează în România”. Acţiunea iniţiată de Asociaţia „Creştem România împreună” este susţinută de instituţii ale statului, şcoli, organizaţii de mediu, dar şi sute de voluntari. Vor fi plantaţi 150.000 de puieţi, iar persoanele care doresc să se implice pot afla detalii pe site-ul planteazainromania.ro.
În 11 judeţe din ţară va avea loc în data de 26 martie o acţiune de plantare a 150.000 de puieţi iniţiată de Asociaţia „Creştem România împreună”. Iniţiatorii proiectului, intitulat „Plantează în România”, mizează pe participarea, în cadrul acţiunii, a zeci de ONG-uri, instituţii ale statului, mii de voluntari, sute de donatori, companii, ocoale silvice şi peste 300 de şcoli. Până în prezent şi-au anunţat sprijinul 45 de asociaţii şi organizaţii de mediu, firme de profil şi primării, alături de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Garda de Mediu Braşov, Prefectura Braşov, Prefectura Covasna, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, precum şi Mitropolia Ardealului.
„Vom avea la dispoziţie pentru voluntari trei variante de acţiuni în care se pot implica: împădurire în şantiere forestiere, pentru cei mai vajnici dintre noi, plantări urbane şi împărţirea de puieţi în corturi special amenajate pentru cetăţenii care doresc să planteze un arbore într-un alt spaţiu verde. Pe lângă toate acestea, activitatea din această primăvară se va desfăşura şi în 300 de şcoli din România, instituţii în care vom planta, alături de cei mici, puieţi”, se arată într-un comunicat al iniţiatorilor, citat de Agerpres.
Persoanele fizice sau juridice, şcolile sau alte instituţii care doresc să participe în calitate de voluntari sau să susţină proiectul se pot înscrie şi pe internet la adresa www.planteazainromania.ro. Tot aici poate fi consultată şi o hartă cu locurile unde se fac plantările. Plantări urbane şi plantări în şantiere forestiere se vor face în localităţi din Alba, Braşov, Covasna, Argeş, Caraş-Severin, Ilfov şi Iaşi. Puieţii achiziţionaţi sunt specii pur româneşti, iar accesul la teren se va face organizat, prin intermediul unui coordonator.
Campania a fost lansată în contextul în care, spun iniţiatorii acţiunii de plantare, România se situează sub medie ca procent de suprafaţă împădurită, având doar 27,3% din suprafaţă acoperită de păduri, faţă de 32,4%, media europeană. „Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa şi pe locul 10 în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure raportată la numărul de locuitori - 0,30 ha/locuitor, primele poziţii fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia)”, conform Asociaţiei „Creştem România împreună”.
În această perioadă, şi direcţiile silvice realizează acţiuni de împădurire. De exemplu, Direcţia Silvică (DS) Mehedinţi va utiliza atât pentru sezonul de primăvară, cât şi pentru cel de toamnă 644.649 de puieţi forestieri pentru lucrările de împădurire stabilite pentru anul 2016. Directorul instituţiei, Cristian Sorin Nicolicioiu, a precizat că materialul săditor, din diferite specii de arbori aclimatizaţi (salcâm, plop, stejar, brad, cer, gorun) în Mehedinţi, este asigurat din perimetrul celor 21 hectare de pepiniere administrate de silvicultori.
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), pentru împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor sunt alocate 100 milioane de lei pentru credite de angajament, respectiv credite bugetare de 55 milioane de lei.