Banat
Sărbătoare în Parohia Cănicea

Sărbătoare în Parohia Cănicea

În Duminica Vameșului și a Fariseului, comunitatea din Parohia Cănicea, Protopopiatul Băile Herculane, a avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie arhierească. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Cănicea pentru a se ruga împreună şi a le adresa credincioşilor un cuvânt de învățătură pe tema Duminicii a 33-a după Rusalii.

Chiriarhul Caransebeşului a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cănicea. La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităților locale şi credincioși din parohie, printre care mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Ca­ransebeșului.

„Am socotit de bine ca la începutul perioadei Triodului să poposim duhovnicește aici, în satul românesc din Banatul de Munte, pentru a sluji Sfânta Liturghie, pentru a ne întâlni cu bunii, harnicii și darnicii credincioși din această localitate și pentru a-i încuraja să continue lucrările de restaurare și renovare a sfintei biserici și bineînțeles lucrările de pictură, pentru că deja Sfântul Altar este împodobit cu veșmântul picturii. Suntem la începutul acestei frumoase și importante perioade din cursul anului bisericesc și trebuie să învățăm să ne rugăm în chip smerit și să spunem în inima noastră rugăciunea vame­șului: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului». Trebuie să dăm dovadă de o smerenie autentică în fața Mântuitorului şi în primul rând unii față de alții, astfel încât să putem să spunem că ducem o viață în Hristos, pentru că Însuși Mântuitorul S-a smerit pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Părintele Episcop Lucian a fost bucuros să vadă la Sfânta Liturghie mulți credincioși care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. „Dum­nezeu să binecuvânteze această comunitate, pe toți ctitorii, închinătorii și binefăcătorii bisericii și sperăm ca în viitorul apropiat să revenim aici pentru a resfinți această frumoasă biserică și pentru a ne bucura iarăși, alături de această comunitate de credincioși harnici și inimoși”, a mai spus ierarhul.

Până în anul 2006, Cănicea a fost filia Parohiei Domașnea, iar de atunci este parohie de sine stătătoare, având în prezent 58 de familii cu aproximativ 297 de cre­dincioși. Biserica parohială a fost ridicată în anul 1823 și a avut hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” până în anul 1976, când a fost resfințită datorită unei intervenții majore la pictură, când i s-a dat hramul „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel”. În anul 2016 la biserică au fost începute noi lucrări la pictură, care se desfăşoară în continuare.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!