Banat
Seri duhovnicești în parohiile din Mitropolia Banatului

Seri duhovnicești în parohiile din Mitropolia Banatului

17 Februarie 2017

Conform unei frumoase tradiții, încă de la începutul perioadei Triodului, în parohiile din cadrul celor trei eparhii sufragane Mitropoliei Banatului se desfășoară serile duhovnicești, în care credincioșii bănățeni participă la slujbele religioase și dialoghează cu preoții invitați pe diferite teme duhovnicești.

Biserica din satul Stoineşti, filia Parohiei Rogoz de Beliu, din Arhiepiscopia Aradului, a fost în această săptămână gazda unor astfel de seri duhovniceşti, care au adus multă bucurie în sufletele credincioşilor din comunitate. În fiecare seară, începând cu ora 18:00 s-a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului, împreună cu citiri din Psaltire, iar la final a urmat un cuvânt de învăţătură. Printre invitaţi au fost mai mulţi preoţi şi cântăreţi: părintele Radu Bele, de la Parohia Bochia, părintele Sorin Streulea, de la Parohia Ciunteşti, şi părintele Gabriel Streulea, de la Parohia Şilindia.


Săptămâna duhovnicească s-a încheiat cu slujba Sfinţirii celei mici a apei, împreună cu Paraclisul Maicii Domnului. Acest eveniment duhovnicesc a fost împodobit cu prezenţa icoanei Maicii Domnului „Paramy­thia” (Mângâietoarea), adusă de la Parohia Şilindia de către părintele Gabriel Streulea. Credincioşii au primit cu bucurie icoana Maicii Domnului, care a fost adusă în biserica din localitate în glasul clopotului şi pusă spre închinare tuturor celor care au dorit să ia mângâiere de la Mângâietoarea şi Maica Cerului. La finalul slujbei, părintele Gabriel Streulea a rostit un frumos cuvânt de învăţătură pentru întărirea în credinţă a credincioşilor şi punerea în practică a învăţăturilor evanghelice.

În finalul serii, părintele paroh Ovidiu Oprişa a mulţumit preoţilor slujitori care au fost prezenţi la acest eveniment plin de încărcătură duhovnicească şi care au contribuit prin slujire, prin cântări bisericeşti, prin cuvinte de învăţătură şi prin aducerea icoanei Maicii Domnului „Paramythia” (Mângâietoarea). Părintele paroh a mulţumit şi credincioşilor din comunitatea încredinţată, pentru faptul că au fost prezenţi în număr mare în fiecare seară, arătând că sunt receptivi şi iubitori de activităţile bisericeşti.

Bucurie duhovnicească și în parohiile din Episcopia Caransebeșului


Seri duhovnicești de meditație și rugăciune au fost organizate și în parohiile Turnul Ruieni și Zărvești. În această săptămână, credincioșii din parohiile Turnul Ruieni și Zărvești din Protopopiatul Caransebeș s-au bucurat de prezența părintelui arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caranse­beșului, însoțit de părintele diacon Manuel Boran de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

Părintele arhimandrit împreună cu părintele diacon au săvârșit slujba Vecerniei, la care au participat un număr mare de credincioși. Cu acest prilej, părintele vicar le-a vorbit celor prezenți despre mânie, făcând referire la fiul cel mare din parabola Fiului risipitor, care s-a întors de la țarină supărat. Și Sfânta Taină a Spovedaniei a fost una dintre temele abordate, părintele arătând că această Sfânta Taină îndeamnă credin­cio­șii la părere de rău și la curățirea sufletului de greșelile acestei vieți. 

Totodată, la sfârșitul acestor seri duhovnicești, părintele vicar a îndemnat credincioșii (în special pe tinerii prezenți în număr mare) la rugăciune, să păstreze unitatea Bisericii în dragoste creștină. (Pr. Ovidiu Oprişa, diac. Manuel Boran)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!