Moldova
Sfântul Ierarh Spiridon, serbat la Bacău şi Bârlad

Sfântul Ierarh Spiridon, serbat la Bacău şi Bârlad

Constantin Ciofu, 14 Decembrie 2018

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon, miercuri, 12 decembrie 2018, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Lazaret din Bacău. Tot în această zi, PS Părinte Episcop Ignatie a slujit în Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din Bârlad.

Sfântul Ierarh Spiridon a fost cinstit prin rugăciune miercuri, 12 decembrie 2018, în Parohia Lazaret din Bacău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, fiind precedată de slujba Aghesmei mici. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău. În cuvântul rostit, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat oamenii să urmeze exemplul sfinţilor, în general, şi al Sfântului Ierarh Spiridon, în special. În acelaşi timp, părintele paroh Marius Iacobeanu a mulţumit preoţilor slujitori şi credincioşilor prezenţi, pentru binecuvântatele momente petrecute în cadrul slujbelor săvârşite întru pomenirea Sfântului Spiridon. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, părintele paroh a apreciat implicarea sufletească şi materială a credincioşilor în organizarea agapei frăţeşti la care au luat parte 500 de credincioşi. În continuare, IPS Ioachim a sfinţit un complex medical al Fundaţiei „Sfântul Spiridon”, în prezenţa oficialităţilor centrale, judeţene şi locale şi a conducerii acestei instituţii. Aceasta a sprijinit de-a lungul timpului activităţile social-filantropice ale Fundaţiei „Episcop Melchisedec” - filiala Bacău.

„Toată viaţa Sfântului Ierarh Spiridon a fost una de simplitate”

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Spiridon” din Bârlad, cu prilejul hramului sfântului locaş. Numeroşi credincioşi au ales să-l cinstească pe Sfântul Spiridon participând la Sfânta Liturghie, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Huşilor. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad. În cuvântul adresat celor prezenţi, Episcopul Huşilor a vorbit despre virtuţile ce se desprind din viaţa Sfântului Spiridon: „Toată viaţa Sfântului Ierarh Spiridon a fost una de simplitate, de dragoste faţă de semeni şi de credinţă puternică în Dumnezeu. El a fost un om simplu, a fost păstor. Era însă un om extrem de milostiv, foarte atent cu cei sărmani! Avea o credinţă pe care noi, cei de astăzi, nu o mai putem înţelege. Aşa sunt oamenii lui Dumnezeu, în viaţa lor totul este minunat şi de neînţeles pentru mintea noastră, îngustă în cele duhovniceşti, şi pentru inima noastră, care nu înţelege cum lucrează Dumnezeu. A trăit ca un om înţelept, răscumpărând vremea, având conştiinţa că zilele sunt grele. La moartea fostului episcop al Trimitundei, toţi cei din cetate îl doreau pe Sfântul Spiridon episcop, şi din păstor a fost ales episcop. În această calitate a participat la Sinodul I Ecumenic”.


Galerie foto:

 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!