Oltenia
Sfântul Mare Mucenic Haralambie, cinstit în Parohia Harşu

Sfântul Mare Mucenic Haralambie, cinstit în Parohia Harşu

Pr. Ioniţă Apostolache, 09 Februarie 2018

Mâine, 10 februarie, Sfântul Mare Mucenic Haralambie va fi sărbătorit în mod deosebit de credincioşii craioveni din Parohia Harşu, Protopopiatul Craiova Nord, judeţul Dolj. Sfânta Liturghie se va oficia de un sobor de preoţi, sub protia părintelui paroh Viorel Dică.

Biserica Harşu este situată în apropierea pieţei centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care sunt construite astăzi penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. Târgul aducându-i venituri, a zidit această biserică chiar în apropierea lui.

De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului”, adică „de afară”. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de Înalt­preasfin­ţitul Părinte Mitropolit Irineu.

În curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închi­nată Sfântului Irodion de la Lainici. Lucrarea este integrată într-un amplu complex parohial din care mai fac parte cancelaria paro­hială, biblioteca şi o sală de conferinţe.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!