Sfântul Maslu şi rugăciuni pentru ploaie, în Cercul pastoral „Sfântul Ierarh Spiridon“ din Protopopiatul 2 Iaşi

Pr. Iulian Andrei, 10 August 2016

Urmând îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, la Sfintele Liturghii şi la alte slujbe din bisericile aflate în zona Moldovei rugăciunile pentru ploaie sunt nelipsite.

Parohiile din Cercul pastoral „Sf. Ier. Spiridon“ din Protopopiatul 2 Iaşi s-au reunit să facă, în aceste zile, pe lângă rugăciunile de sănătate rostite la Sf. Maslu, şi rugăciuni pentru ploaie.

Să strigăm către Dumnezeu!

Ploaia în ţinuturile comunelor Răducăneni, Moşna şi Cozmeşti se lasă aşteptată de mai mult de o lună, aşa că nu puţini au fost credincioşii ortodocşi care au făcut apel: „Să ieşim la răspântiile drumurilor, să strigăm către Dumnezeu! Să luăm prapurii şi crucile şi să stropim cu agheasmă, poate se vor mai curăţi păcatele noastre şi se va îndura Bunul de noi. Numai Dumnezeu mai poate deschide cerul!“.

E drept că mulţi udă cu ce apă mai găsesc prin fântânile secătuite ale acestei părţi din nordul Moldovei, dar e prea puţin. „E nevoie «să lege» porumbul“, explică agricultorii mai bâtrâni. Alţii se plâng că animalele lor vin slabe, însetate şi flămânde de la cireadă. Nu sunt puţini nici cei care spun: „Degeaba mai plouă dacă nu vine la timp! Se usucă tot!“.

Credinţa însă nu s-a pierdut, de aceea preoţii din Cercul pastoral „Sf. Ier. Spiridon“ din Protopopiatul 2 Iaşi i-au invitat pe credincioşi la rugăciune. Astfel, sâmbătă după-amiază, pe 6 august, ignorându-se cele peste 300 C, cinci preoţi, în prezenţa a aproximativ o sută de credincioşi, au înălţat rugăciuni pentru ploaie şi Taina Sf. Maslu. A fost deasemenea un moment cât se poate de potrivit pentru sfinţirea noii fântâni din curtea bisericii din Bohotin, care a făcut mai solemne rugăciunile pentru ploaie.

Duminică după-amiază, la biserica din Moşna, au continuat aceste rugăciuni cu 6 preoţi şi mulţi credincioşi.

Luni, de la ora 16:00, a venit rândul Parohiei Cozmeşti să organizeze aceste întâlniri în cadrul cărora au fost înălţate rugăciuni pentru ploaie şi a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu. Printre preoţii care au luat cuvântul a fost părintele Paul Iuşcă, preşedintele Cercului pastoral, care şi-a exprimat optimismul că Dumnezeu va auzi glasul văduvelor şi al copiilor care strigă şi va răspunde, chiar dacă noi suntem prea prinşi cu ale noastre ca să ne amintim de Dumnezeu.

Urmează ca vineri dimineaţă, pe 12 august a.c., de la ora 8:00, la Parohia Gura Bohotin, şi după-amiază, de la ora 17:00, la Parohia Isaia, să fie săvârşite aceleaşi rugăciuni de ploaie şi Taina Sf. Maslu, fiind invitaţi credincioşii din aceste parohii. Dumnezeu cu siguranţă ne va auzi dacă vom continua cu insistenţa noastră în rugăciune, Bunul Dumnezeu trecând cu vederea păcatele noastre care opresc ploaia.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!