La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujbă de pomenire a Eroilor neamului românesc în Catedrala Naţională
Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 17:00, în Catedrala Naţională a avut loc slujba de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc, săvârșită de către Patriarhul României împreună cu numeroși ierarhi, înconjuraţi de un sobor de arhimandriţi, protosingheli, preoţi profesori de teologie, membri ai permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La ceasul rugăciunii de seară, într-un miros de bună mireasmă duhovnicească, toţi, clerici şi credincioşi, purtând în mâini făclii şi în inimi recunoştinţă, s-au rugat în acest an, 2018, al Centenarului Marii Uniri, în ajunul sfinţirii Catedralei Naţionale, pentru toţi eroii români care, de-a lungul istoriei, s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Au fost pomenite întru odihnă veşnică numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independență (1877), în Războaiele Balcanice (1913), în Primul Război Mondial (1916-1919), în al Doilea Război Mondial (1940-1945), precum şi numele făuritorilor Marii Uniri de la 1918.
Cu acest prilej, Patriarhul României a rostit cuvântul „Pomenirea Eroilor neamului este în acelaşi timp un act de cult şi de cultivare a comuniunii între generaţii”. La slujbă au participat preoţi, credincioşi şi veterani de război.
„Sunt un supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. La 19 ani luptam la Stalingrad, pentru România Mare, împreună cu Armata Română. Ce m-a adus la vârsta de 96 de ani la această catedrală, la acest moment? Am dorit să-i cinstesc pe toţi cei 24.000 de ofiţeri ai Armatei Române care au căzut la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial, în Est şi în Vest; 17.000 de tineri subofiţeri şi 800.000 de militari, de la soldat la sergent. M-am străduit să vin pentru a participa la această minunată iniţiativă a Patriarhiei Române. Credem în Dumnezeu şi în Biserica Sa. Credinţa în Dumnezeu şi în Biserică ne-a ajutat în toate”, a declarat gen.(r) Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.
Numele tuturor acestor eroi cunoscuţi ai neamului nostru au fost aşezate cu evlavie şi recunoștință în piciorul Sfintei Mese a Altarului Catedralei Mântuirii Neamului, ieri, în cadrul slujbei de sfinţire.