Moldova
Slujire arhierească în cea mai veche biserică din Suceava

Slujire arhierească în cea mai veche biserică din Suceava

Tudorel Rusu, 10 Ianuarie 2017

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Mirăuţi, unde a oficiat Sfânta Liturghie în cea mai veche biserică suceveană cu hramul „Sfântul Gheorghe“.

La slujba arhierească au participat credincioşi din tot oraşul, răspunsurile la strană fiind date de corul parohial. Din soborul co-slujitor au făcut parte părintele paroh Florin Hostiuc, părintele George Hostiuc, inspector Învăţământ religios, şi părintele Nicolae Horga, inspector eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a ţinut cuvânt de învăţătură şi a citit rugăciunea de dezlegare: „Îndemnul la pocăinţă l-au făcut şi sfinţii proroci, spunând că «Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu». Pocăinţa omului, adică întoarcerea lui la Dumnezeu, părăsind păcatele, este o mare bucurie în Cer, după cum ne spune Mântuitorul în Sfânta Evanghelie. Dumnezeu se bucură de găsirea oii pierdute mai mult decât de cele 99 de oi care nu s-au pierdut. Greşim în fiecare clipă cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, dar tot în fiecare clipă trebuie să ne întoarcem cu gândul, cu cuvântul şi cu fapta la Dumnezeu“.

Biserica „Sfântul Gheorghe“ (supranumită Mirăuţi) din Suceava este considerată cea mai veche biserică din municipiu. Documentele vremii o atestă drept ctitorie a lui Dragoş-Voievod. Ridicată în secolul al XIV-lea, locaşul de cult a suferit urgiile vremii, fiind reconstruită abia în secolul al XVII-lea. Între anii 1402-1522 a fost catedrală mitropolitană, iar în perioadă anilor 1992-2001, locaşul a fost supus unor ample lucrări de restaurare, descoperindu-se aici un număr de 32 de morminte, printre care şi mormântul Doamnei Evdochia, prima soţie a Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Arheologii au găsit în mormânt şi un veşmânt domnesc complet; este  singurul veşmânt domnesc de secol XIV din Europa care a putut fi restaurat în întregime.   


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!