Banat
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Banatului

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Banatului

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în catedrala din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Sântana II, Protopopiatul Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit locaşul de cult al Parohiei Surducu Mare, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit în biserica Parohiei Sântana I, judeţul Arad.

După slujba săvârşită în catedrala din Timişoara, preoţii şi credincioşii prezenţi au primit cuvântul de folos rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a reliefat semnificațiile duhov­nicești ale Evangheliei acestei duminici în care se relatează minunea vindecării orbului din Ierihon: „Când cobora Hristos din Galileea spre Ierusalim trebuia, în general, să ocolească Samaria, pentru că cei din Samaria nu-i iubeau pe galileeni și nici pe iudei, întrucât samarinenii se îndepărtaseră de Legea dată de Dumnezeul lui Moise pe Sinai. Însă Hristos, știind că este ultimul Său drum pe malul Iordanului, a avut o motivație deosebită să intre și în Ierihon. Acolo îl aștepta cineva, cu mult foc în inimă, care dorea foarte mult să-L întâlnească. Era un orb. Nu mai marele cetății îl aștepta pe Hristos, ci un orb. Doamne, noi toți te așteptăm pe Tine să vii iarăși să ridici suferința, durerea și necazul din popor!”.

Slujire arhierească în Parohia Sântana II

În Duminica a 31-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Sântana II, Protopopiatul Arad, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În prezența reprezentanţilor autorităților locale și jude­țene și a numeroși credincioși, Înaltpreasfinția Sa a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfânta Treime”.

Chiriarhul Arhiepiscopiei Ara­dului a vorbit despre lumina spirituală primită de la Mântuitorul, „Lumina lumii”. Ierarhul a evidenţiat faptul că rugăciunea înaintea icoanelor nefăcute de mână, a celor făcătoare de minuni şi a tuturor celor zugrăvite cu multă evlavie umple de lumină sfântă pe cei care-și înalță astfel mintea spre Dumnezeu: „Anul ce se apropie de sfârșit este dedicat de Biserica noastră icoanelor, iconarilor și pictorilor bisericești, iar noi astăzi, aici, pe cei care au împodobit sfântul locaș cu un frumos iconostas, precum și cu o icoană mozaic la intrare, îi socotim împărtășiți din această lumină. Aceștia sunt îndemnați a realiza și pe mai departe cele trebuitoare sfântului locaș și mai ales împodobirea cu pictură a întregului spațiu bisericesc”, a subliniat Înaltprea­sfinția Sa. La finalul Sfintei Liturghii a sosit în parohie și Prea­sfințitul Părinte Emilian Crișa­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Cu acest prilej, cei doi ierarhi au sfințit icoana mozaic „Sfânta Treime”, noul lumânărar și temelia viitorului Centru misionar-cultural „Sfântul Nicolae”.

A fost resfințită biserica din Surducu Mare

Duminică, 3 decembrie, biserica din Parohia Surducu Mare a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului. Pentru activitatea depusă, PS Episcop Lucian l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh, Dan Nicu Găină, iar binefăcătorii locaşului de cult au primit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. „Astăzi, am venit cu mare bucurie să resfințim această biserică și să-L rugăm pe Arhiereul Veș­nic să ne dăruiască tuturor vedere duhovnicească, ca peste trei săptămâni să ne putem închina şi să-L putem vedea cu ochii duhovnicești pe Pruncul dumnezeiesc și să cântăm împreună cu îngerii, păstorii și magii colindul sfânt și bun «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire». Dorim tuturor credincioșilor din această parohie un post binecuvântat în continuare, sărbători fericite și să ne bucurăm cu toții de anul care se apropie, an care ne îndeamnă pe toți la unitate de credință şi de neam”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Pentru purtarea de grijă față de această comunitate, reprezen­tanții administrației locale i-au oferit Preasfințitului Lucian diploma de cetățean de onoare al comunei Forotic.

Vizită arhierească în Parohia Sântana I

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat duminică în Parohia Sântana I. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul paroh, Nicolae Rădulescu, în prezența reprezentanţilor autorităților locale și jude­țene și a numeroşi credincioși.

Preasfințitul Părinte Emilian a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre vindecarea orbului din Ierihon, arătând că Hristos i-a redat vederea, oferindu-i privilegiul de a vedea măreția Ierihonului și de a vădi prin prezen­ța sa în cetate puterea dumnezeiască a lui Iisus, Fiul lui David.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!