Actualitate religioasă
Slujiri arhierești în Muntenia

Slujiri arhierești în Muntenia

Marius Nedelcu , 12 Septembrie 2017

Biserica Ortodoxă a rânduit duminică, 10 septembrie, o sărbătoare pregătitoare pentru praznicul Înălțării Sfintei Cruci. În eparhii din Muntenia, ierarhii au sfințit biserici de mănăstiri și parohie, au săvârșit slujbe misionare, au vorbit despre semnificația Sfintei Cruci și i-au îndemnat pe credincioși să se pregătească duhovni­cește pentru sărbătoarea de joi, 14 septembrie.

În prezența a mii de cre­dincioși, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit duminică, 10 septembrie 2017, biserica Mănăstirii Stelea din municipiul Târgoviște. Slujba de târnosire a început de dimi­nea­ță cu rânduiala de sfințire a apei, înconjurarea bisericii și binecuvântarea lucrărilor exterioare ale locașului de cult. În continuare, a fost târnosită Sfânta Masă din Altar și pregătită pentru sfintele slujbe, și a fost sfințită și pictura din interiorul bisericii, precum și catapeteasma. După slujba de sfințire, ierarhul, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, Înalt­prea­sfinția Sa a lansat broșurile misionare „Tinerii în comunitatea parohială” și „Cultul bisericesc - descoperirea prezenței dumne­zeiești în comuniune de credință”, ambele tipărite în câte 10.000 de exemplare, pentru a fi oferite tinerilor din Arhiepiscopia Târgo­viștei, precum și broșura „Mănăstirea Stelea”, împreună cu un pliant bilingv și cărți poștale. IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a oferit distinc­ții și daruri persoanelor care au ajutat la restaurarea Mănăstirii Stelea. La iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, în ultima perioadă, a fost consolidată şi reabilitată biserica Mănăstirii Stelea, a fost restaurată pictura, s-a efectuat curățirea componentelor artistice din piatră, s-au reconstruit stăreția și un nou corp de chilii, s-a înlocuit acoperișul la chiliile existente, muzeu și turnul clopot­niță, s-a construit Sala „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Româ­nești”, a fost realizat gardul de zid împrejmuitor din incinta mănăstirii, a fost reabilitată Casa Egumenească, în care a fost ­inaugurat Muzeul Eparhial. Biserica Mănăstirii Stelea a fost construită în perioada 1644-1645 de domnitorul Vasile Lupu pe locul unei biserici mai vechi, al cărei ctitor a fost Stelea negustorul. Stilul arhitectonic al bisericii are specific moldovenesc, fiind singura biserică construită în Țara Românească după modelul Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași.

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la biserica Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din comuna Corbeni, județul Argeș, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

A fost sfințită biserica Parohiei Calvini din județul Buzău

Credincioșii Parohiei Calvini, județul Buzău, au participat duminică, 10 septembrie 2017, la un eveniment istoric din viața comunității lor. IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea buzoiană, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, mutați la Domnul. Tot în aceeași zi, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noua troiță din ­curtea bisericii, ridicată în cinstea eroilor din sat. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Calvini a fost construită în anul 1942. Prin osteneala părintelui paroh Dumitru Mazîlu, cu sprijinul enoriașilor, în perioada 2012-2017, locașul de rugăciune a trecut prin importante lucrări de consolidare și restaurare.

Slujiri arhierești la Călărași și Giurgiu

Duminică, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călă­rașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna din Călărași, Protopopiatul Călărași, unde a adus spre închinare pentru credincioși icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava. S-a creat deja o tradiție ca la începutul anului bisericesc și înainte de recolta de toamnă credincioșii din Călărași să aducă prinos de rugăciune și mulțumire, în ­comuniune, printr-o procesiune pe străzile municipiului. În cadrul Sfintei Liturghii s-au rostit ­ectenii și rugăciuni pentru elevii care vor începe anul școlar, luni, 11 septembrie 2017.

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul ­Giurgiu.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!