Banat
Slujirile ierarhilor bănățeni

Slujirile ierarhilor bănățeni

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Călacea, din Protopopiatul Timișoara I, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în biserica parohiei din cartierul Pipirig-Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a târnosit biserica Parohiei Timișoara-Aeroport.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a liturghisit duminică, 8 ianuarie, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea timi­șeană Călacea. Din soborul slujitor au făcut parte părintele vicar Ionel Popescu, părintele Marius Sfercoci, inspector eparhial bisericesc, părintele protopop Ioan Bude, părintele paroh Ioan Mura și părintele prof. Petru Suru. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, prof. Ionuț Mura a fost hirotonit diacon pentru Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din incinta Colegiului Național „C. D. Loga” din Timișoara. După slujbă, Înalt­preasfinția Sa a rostit credin­cioșilor prezenți un cuvânt de învățătură. La final, părintele paroh a adresat Mitropolitului Banatului cuvinte de recunoștin­ță pentru prezența în mijlocul comunității parohiale, precum și pentru bucuria hirotonirii unuia dintre fii.

Tot duminică, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timișoara-Aeroport, Protopopiatul Timișoara II, unde a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Preasfinţia Sa a fost întâmpinat, la orele dimineţii, de soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele protopop Mircea Szilagyi şi părintele paroh Ștefan Marcu. La slujba de sfinţire a bisericii au participat numeroşi credincioși timișoreni, precum şi reprezentaţi ai unității militare de aviație, aviatori și maiștri militari. Cu acest prilej, biserica a primit și hramurile „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”.

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţia Sa, împreună cu preoții slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

După slujba euharistică, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța și rolul primordial al pocăinței în viața creștinului, arătând că actul penitențial al pocăinței este un act taumaturgic, ce restaurează ontologic făptura umană, deschizându-i „poarta” Împă­răției cerurilor.

La final, Preasfinția Sa a adresat cuvinte de felicitare conducerii unității militare de aviație, apreciind frumoasa colaborare dintre parohie și unitatea militară, părintelui paroh Ștefan Marcu, precum și tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș.

Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici” este situată în cartierul de blocuri aeroport (cartier înființat în anul 1955, odată cu construirea aerodromului militar Giarmata), în proximitatea unității militare de aviație. În anul 2000, la inițiativa piloților și prin participarea directă a pilotului căpitan comandor Marcel Vlaicu, care a absolvit Facultatea de Teologie, fiind numit și primul preot pilot militar, s-a obținut aprobarea pentru înființarea parohiei. Astfel, la 20 iulie 2000, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu, se sfințește piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Sfântul Ilie fiind patronul spiritual al aviatorilor militari. În noaptea Învierii din anul 2015, la Altarul noii biserici, s-a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie. Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în primăvara anului 2016, biserica Parohiei Timișoara-Aeroport a primit, prin bunăvoința Înaltprea­sfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.

Slujire arhierească la parohia din cartierul Pipirig-Caransebeș

Sărbătorile de iarnă au fost încununate în Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Caransebeș de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești în duminica după Botezul Domnului. Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a ales ca la încheierea sărbătorilor din această perioadă să fie alături de clericii și credincioșii parohiei din cartierul Pipirig al municipiului. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, la care au participat un număr mare de credincioși, alături de ei fiind și autoritățile locale. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­sebeșu­lui.

„În această duminică în care Mântuitorul ne îndeamnă la pocăința autentică pentru a câștiga Împărăția cerurilor, suntem aici cu bunii noștri credin­cioși care s-au ostenit să ridice în acest cartier foarte mare o biserică închinată Pogorârii Duhului Sfânt. Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestui locaș de rugăciune și-L rugăm pe Arhiereul Cel veșnic să ne dăruiască și nouă inimă înfrântă și smerită, să avem pocăință autentică, o credință dinamică și activă, ca să putem împlini tot ceea ce ne este dat, să ne facem slujba deplin și să încercăm să ducem o viață în conformitate cu Evanghelia Mântuitorului. Evanghelia nu are culoare confesională și de aceea trebuie să îi iubim pe toți oamenii și să ne rugăm ca toți să vină la cunoștința adevărului, pe calea cea bătătorită de Sfinții Apostoli și de Sfinții Părinți ai Bisericii noastre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Înfiinţată în anul 1995, Parohia Pipirig are ca praznic ocrotitor sărbătoarea Rusaliilor și este una din importantele comunităţi ortodoxe din Caransebeş, situându-se în zona blocurilor din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Locul pentru construcţia bisericii a fost binecuvântat de Episcopul Emilian Birdaş, în anul 1995, iar piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 2006, la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. În data de 18 decembrie 2010, biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost târnosită de Preasfinţitul Părinte Lucian alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!