Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Ţara care produce mai mult pește decât toată Uniunea Europeană

Ţara care produce mai mult pește decât toată Uniunea Europeană

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 16 Octombrie 2023

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,12 milioane de tone, cu o valoare estimată la 4,2 miliarde de euro, arată Eurostat. Conform datelor, producţia piscicolă combinată a celor 27 de state membre a fost mai mică decât cea a Norvegiei, țară non-UE, care a recoltat în același an circa 1,6 milioane de tone de organisme acvatice, în principal somon de crescătorie. 

În UE, patru ţări au fost responsabile pentru mai mult de două treimi (68%) din producţia piscicolă a blocului comunitar: Spania (25%), Franţa (17%), Italia şi Grecia (ambele cu 13%). România a realizat 11.714 tone de pește/moluște în anul 2021, puţin peste producția Bulgariei (10.725 de tone), dar sub cea a Cehiei (20.991 tone), Ungariei (17.995 de tone) sau Maltei (16.410 tone). Acvacultura UE este concentrată pe specii de peşti (păstrăv, biban, crap, ton şi somon) şi moluşte (inclusiv midii, stridii şi scoici). 

Ca valoare, producţia de păstrăv şi biban a fost în 2021 mai mare decât a altor specii (fiecare fiind responsabilă de 14% din valoarea totală a producţiei). Eurostat mai arată că există un grad ridicat de specializare când vine vorba de acvacultură. Astfel, la nivelul UE, Spania a produs 70% din midiile mediteraneene, Italia - 92% din scoici, iar Irlanda 96% din somonul de crescătorie.