Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimentaţia corectă în timpul sarcinii

Alimentaţia corectă în timpul sarcinii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Mariana Bahcevan - 28 August 2015

Ideea conform căreia viitoarea mamă trebuie să mănânce pentru doi nu mai este considerată valabilă. Este mult mai importantă calitatea alimentaţiei, nu cantitatea de alimente pe care o mănânci. Regula este că trebuie să mănânci sănătos, echilibrat şi cu un conţinut suficient de vitamine, minerale şi nutrienţi pentru evoluţia armonioasă a sarcinii şi dezvoltarea sănătoasă a copilului.

O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată creşte şansele unei sarcini uşoare, fără complicaţii, şi naşterea unui copil sănătos, putând chiar reduce riscul unor afecţiuni cronice ce pot apărea în primii ani ai copilăriei. Alimentaţia hipercalorică în timpul sarcinii, dublată de o greutate excesivă a mamei, poate provoca dificultăţi în instalarea şi menţinerea lactației, dificultăţi în revenirea la greutatea dinainte de sarcină, precum şi creşterea riscului de obezitate, diabet zaharat şi alte tulburări metabolice la copil. Deşi nu există nici o formulă pentru o dietă perfect sănătoasă în sarcină, există o serie de nutrienţi ce merită o atenţie specială într-un regim alimen­tar corect. Studiile privind alimentaţia mamei în timpul sarcinii au demonstrat că împărţirea mâncării în 5-6 mese mai mici ajută la menţinerea nivelului de zahăr din sânge, evitându-se astfel căderile de energie şi disconfortul matinal din primele luni de sarcină.

Alimentaţie echilibrată şi variată

Esenţa unei alimentaţii corespunzătoare pe parcursul sarcinii constă în echilibru şi varietate. Dieta zilnică trebuie să cuprindă alimente sănătoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne şi lactate. În timpul sarcinii, organismul funcţionează la parametri mai mari decât de obicei, folosind mai multă energie. Astfel, aveți nevoie de un surplus energetic pentru a satisface nevoile copilului în dezvoltare şi pentru a asigura rezervele de grăsimi ce vor fi utilizate pentru alăptarea copilului după naştere. Carbohidraţii furnizează combustibilul esenţial care vă dă energie. Specialiștii recomandă consumul de carbohidraţi nerafinaţi complecşi sub forma cerealelor integrale, a pâinii integrale, orez negru, cartofi, fasole, păstăi şi linte. Asigura­ți-vă că dieta este bogată în calciu și înainte de a rămâne însărcinată, apoi menţineți nivelul de calciu ridicat prin consumul de broccoli, lapte şi peşte conservat cu oase (sardină, hering, macrou în ulei vegetal sau sos tomat). Legumele cu frunze verzi şi produsele lactate conţin şi ele calciu. Nu uitați că vitamina D este necesară pentru a susţine absorbţia de calciu. Excesul de calciu este periculos în timpul sarcinii, deoarece poate declanşa contracţiile uterine. De aceea suplimentele medicamentoase de calciu nu sunt indicate în timpul sarcinii, decât dacă medicul recomandă așa ceva. Dacă este necesară suplimentarea calciului, se preferă suplimentele multivitaminice prenatale, special concepute pentru gravide şi în care calciul este prezent în doze corespunzătoare. Un rol foarte important în creşterea copilului îl au şi proteinele. Ele constituie elementul principal care permite tuturor ţesuturilor copilului
tău – oase, muşchi, cartilaj şi sânge – să se dezvolte. Laptele, iaurtul, brânza şi ouăle sunt surse excelente de proteine, precum şi seminţele, nucile şi proteinele vegetale din păstăi, fasole şi linte. Nivelul de fier din organism trebuie menţinut ridicat pe perioada întregii sarcini fiindcă copilul foloseşte fierul atât de repede, încât este imediat eliminat din sângele lui. Mâncați alimente bogate în fier, cum sunt carne de vită, ouă, peşte, broccoli, caise, stafide şi prune uscate. Fructele şi legumele trebuie consumate zilnic, combinate în diverse mâncăruri sau între mese. Alegeţi legume şi fructe proaspete, în stare naturală. Femeia gravidă are nevoie de cel puţin 2 litri de lichide pe zi, de preferat sub formă de apă, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neîndulcite şi mai puţin din băuturi carbogazoase sau sucuri din comerţ. Băuturile alcoolice sunt complet interzise pe parcursul sarcinii, deoarece cresc riscul unor deficienţe fizice şi mentale la copil. Trebuie limitat de asemenea şi consumul de cafea, cola, ceai şi alte băuturi care conţin cofeină. Consumul suficient de lichide în timpul sarcinii este esenţial pentru funcţionarea normală a rinichilor şi evitarea constipaţiei. Evitaţi carnea, peştele şi ouăle insuficient gătite sau crude, produsele fast food, alimentele conservate care au adaos de zahăr şi sare, iar o mare parte dintre ele conţin multă grăsime, conservanţi, mirodenii şi coloranţi. Nu consumaţi alimente cu termenul de valabilitate depăşit. Spălaţi foarte bine fructele, legumele şi zarzavaturile - pentru a evita riscurile ce le prezintă legumele contaminate cu substanţe chimice sau pesticide.