Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum e bine să consumăm ceaiul, cald sau fierbinte?

Cum e bine să consumăm ceaiul, cald sau fierbinte?

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 09 Noiembrie 2023

Ceaiul de plante este printre recomandările medicilor, băutură pe care o puteți consuma când sunteți răciți, şi nu numai. Care este, însă, temperatura potrivită la care trebuie consumat ceaiul pentru a beneficia din plin de proprietățile sale? Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecțio­nist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care este temperatura corectă la care trebuie să bem ceaiul când suntem răciți pentru a nu agrava simptomele bolii.

În mod obișnuit, temperatura apei folosită pentru prepararea ceaiului este între 85°C și 95°C. Aceasta este suficient de fierbinte pentru a elibera aromele și substan­țele active din ceai, precum anti­oxidanții, și pentru a oferi un confort termic. Temperatura la care este băut ceaiul depinde de pre­ferințele personale și de nivelul de confort. Este însă important să vă asigurați că ceaiul este suficient de fierbinte pentru a elibera sub­stan­țele active, dar să nu fie nici prea fierbinte, pentru a nu provoca un disconfort suplimentar.

Ceaiul nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea fierbinte. El trebuie băut la o temperatură apropiată de ceea ce numim „călduț”. Ajută prin faptul că asigură motilitatea necesară la nivelul bronhiilor, miș­cările foarte fine prin care sunt eliminate bacteriile. În momentul în care bem un ceai la o temperatură convenabilă, la nivelul bronhiilor inflamate din cauza răcelii se produce o îmbunătățire a acestor mișcări de curățare a aparatului respirator, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Dacă ceaiul este prea fierbinte sau iritant pentru gâtul inflamat din cauza răcelii, este bine să îl lăsați să se răcească puțin sau să adăugați apă rece până îl aduceți la temperatura dorită. Este important să vă asigurați că ceaiul nu este prea fierbinte pentru a evita să agravați iritația gâtului sau să provocați un disconfort. (I. N.)