Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate De ce apare şi cum putem trata halena cronică

De ce apare şi cum putem trata halena cronică

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Andreea Rugină - 27 Mai 2011

Halena bucală sau respiraţia urât mirositoare este, de cele mai multe ori, determinată de unele afecţiuni prezente în cavitatea bucală. Consumul fructelor şi al legumelor, al sucurilor de fructe şi legume, precum şi apa plată (în cantitate mare), iaurtul neîndulcit pot reduce intensitatea halenei bucale.

Halena cronică este prezentă la peste 90 milioane de oameni, cauza producerii acesteia fiind bacteriile din cavitatea bucală, care descompun alimentele greu de digerat sau degradarea acestora, atunci când nu sunt îndepărtate prin igienă. Bacteriile care realizează acest proces de descompunere au nevoie de un mediu lipsit de oxigen, astfel încât se găsesc în zonele cavităţii bucale dificil de curăţat, cum ar fi: lăcaşurile din jurul dinţilor sau fisurile de pe limbă. Pacienţii care au o igienă bucală deficitară ca timp sau periodicitate prezintă halenă bucală din cauza neîndepărtării resturilor alimentare de la nivelul cavităţii orale. Există şi pacienţi la care această halenă cronică poate fi determinată de prezenţa unor boli generale: diabet, afectarea sinusurilor, a faringelui, a plămânilor sau a stomacului.

Există şi alţi factori care pot determina apariţia halenei fetide. Consumul de alcool în mod regulat, tutunul, consumul de usturoi, mâncarea condimentată, gura uscată sau clătirile regulate cu apă de gură, cu alcool sunt factori determinanţi ai respiraţiei urât mirositoare.

Halena fetidă apare şi la pacienţii care suferă o insuficienţă hepatică, diabet, insuficienţă renală. Chiar şi stresul, modificările hormonale, sforăitul sau vârsta pot avea efect asupra respiraţiei noastre.

Un prim pas în tratamentul halenei constă în eliminarea bacteriilor răspunzătoare de apariţia acestora. În acest sens este indicat consultul stomatologic şi realizarea curăţirii profesionale a dinţilor şi a spaţiilor din jurul acestora. Se va realiza, astfel, o curăţire completă a cavităţii orale şi o îndepărtare a bacteriilor dăunătoare. Medicul dentist va putea să explice pacientului metodele suplimentare de curăţire zilnică: periajul corect, folosirea aţei dentare, curăţirea limbii cu periuţa de limbă (ţinând cont de faptul că bacteriile cele mai numeroase se găsesc localizate la acest nivel). Consumul bomboanelor mentolate sau a gumei fără zahăr poate avea, de asemenea, efect în dispariţa halenei fetide.

Saliva are un rol important în eliminarea bacteriilor, dar în timpul somnului glandele salivare secretă în cantitate diminuată, permiţându-se astfel înmulţirea bacteriilor existente. Pentru a dispărea "respiraţia mirositoare de dimineaţă" este foarte bine să realizăm periajul şi apoi să luăm micul dejun.

Există câteva alimente care sunt răspunzătoare de respiraţia urât mirositoare: usturoiul, ceapa, cafeaua şi alimentele picante sunt detectate în respiraţia unei persoane timp de 72 ore de la ingestie.

Consumul fructelor, al legumelor, al sucurilor de fructe şi legume, precum şi apa plată (în cantitate mare), iaurtul neîndulcit pot reduce intensitatea halenei bucale. Studii realizate de japonezi au arătat că iaurtul neîndulcit, consumat zilnic, poate reduce semnificativ halena bucală.