Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate „Relația nesănătoasă cu mâncarea trădează un dezechilibru emoțional”

„Relația nesănătoasă cu mâncarea trădează un dezechilibru emoțional”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 08 Iunie 2023

Alegerile pe care le facem în privința alimentației influențează major funcționarea organismului și starea de sănătate. Cum preferințele alimentare se formează în anii copilăriei, este important ca părinții să nu neglijeze educația în nutriție a copiilor, susţin majoritatea specialiştilor.

Copilul trebuie să înțeleagă ce înseamnă o alimentație sănătoasă, care sunt alimentele de care corpul are nevoie și tot în copilărie se învață noțiunea de porție corectă, care este ritmul meselor și relația cu mâncarea. Dacă stabilim principiile corecte ale unei alimentații echilibrate, scade riscul apariției unor obiceiuri periculoase: mâncat în exces, ronțăit între mese, ignorarea senzațiilor alimentare sau cure de slăbire, meniuri dietetice și regimuri vegetariene, profund contraindicate copiilor, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Din păcate, în România, și adul­ții, și copiii mănâncă mult și prost, atrag atenţia majoritatea specialiştilor. Generațiile care au suferit în trecut de lipsa mâncării au ten­dința acum să mănânce în exces, explică nutriţionistul Mihaela Bilic, care adaugă că părinții își răsfață copiii cu mâncare, le fac toate mofturile și cumpără produse doar pentru că au ambalajul frumos colorat. În familie, s-a pierdut obiceiul de a sta la masă și de a mânca împre­ună cu ceilalți, remarcă medicul nutriţionist. Mâncarea este de multe ori semipreparată, sandvișuri sau fast-food și nu se ține cont de cantitate și nici de ritmul meselor. Fiecare mănâncă ce vrea, cât vrea și când vrea. Iar pentru copii acest lucru este foarte dăunător. Fără disciplină și reguli clare nu putem avea un comportament alimentar echilibrat.

O alimentație echilibrată înseamnă puțin din toate. Deși pare simplu, este greu de pus în practică. O dietă diversificată trebuie să conțină minimum 15 ingrediente diferite în fiecare zi. Înseamnă mân­care gătită, produse proaspete și porții mici, precizează Mihaela Bilic. Or, alimentația copiilor este mai degrabă monotonă, abundentă cantitativ, cu un conținut crescut de zahăr și produse ultraprocesate.

Tot la capitolul echilibru intră și cunoașterea senzațiilor alimentare. Copiii trebuie să știe când le este foame și când s-au săturat. Au nevoie și de educație emoțională și să învețe să nu confunde pofta și cu senzația de foame. 

Nu în ultimul rând, este nevoie să demontăm miturile alimentare profund înrădăcinate în conștiința părinților. În dieta copiilor este nevoie de un aport de grăsime mai mare decât în cazul adulților și mese mai multe, iar porțiile sunt mai mici. Însă copiii nu au voie să mănânce degresat sau vegetarian și nici la cură de slăbire nu trebuie puși. 

Joaca cu mâncarea este o metodă ludică de a deprinde obiceiuri sănătoase. În cadrul unor ateliere de nutriție copiii pot fi învățați să mănânce folosindu-se de propriile simțuri. De exemplu, părinții pot să facă lecții de degustare, cerân­du-le copiilor să dea o notă pe o scară de la 1 la 10 pentru fiecare din cele 5 simțuri: văz, auz, miros, gust și atingere; inclusiv senzația de foame trebuie antrenată și notată și este recomandat să învățăm să mâncăm doar dacă percepem foame de la nota 6 în sus. Copiii trebuie încurajați să descopere alimente noi, să încerce combinații de ingrediente și să participe la gătit. Chiar și acasă este bine să le dăm copiilor sarcini în bucătărie, de la prepararea mâncării până la așezarea mesei sau spălarea vaselor. 

Un stil de viață sănătos înseamnă mai mult decât o alimentație corectă. Dincolo de conținutul farfuriei, ritmul meselor și dimensiunea porției fac diferența. Deprinderea unor obiceiuri sănătoase are loc în copilărie și se bazează pe exemplul personal. Nu poți cere copiilor să mănânce sănătos, dacă restul familiei nu face asta. 

Echilibrul emoțional este și el important, copiii au nevoie de atenție, nu de mâncare pe săturate. Activitățile fizice, timpul petrecut în aer liber, practicarea unor hobby-uri care să presupună prezența prietenilor și a familiei contribuie esențial la dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a unui copil. O relație nesănătoasă cu mâncarea trădează de fapt un dezechilibru emoțional care nu se tratează prin cură de slăbire, subliniază dr. Mihaela Bilic. De aceea, ea ne îndeamnă să ascultăm și să observăm ceea ce ne spune propriul corp.

Mâncarea este bună doar atunci când vă este foame. Tristețea, plictiseala, frica, furia, singurătatea nu se tratează cu mâncare! Experimentați până aflați ce vă place și ce aveți nevoie. Mâncarea vă este un prieten, dar nu singurul și nici cel mai bun. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   nutriție