Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Tratamente naturiste pentru afecțiuni hepatobiliare

Tratamente naturiste pentru afecțiuni hepatobiliare

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 07 Feb 2022

Numeroase specii de plante medicinale sunt recomandate ca adjuvante în afecțiunile ficatului și ale veziculei biliare. Sunt utilizate plantele care prezintă proprietăți calmante, antispastice, antiinflamatoare, coleretice (stimulează formarea bilei) și colagoge (facilitează evacuarea căilor biliare), asigurând un flux optim al bilei spre intestin.

Aceste boli necesită tratamente în cure de durată lungă. Infuziile sau decocturile recomandate se beau calde, îndulcite de pre­fe­rință cu miere de albine, după care bolnavul va sta culcat, timp de 20-30 de minute, pe partea dreaptă, pentru a permite ca lichidele să treacă ușor prin canalul coledoc.

În fiecare primăvară este necesară o cură de păpădie, consumând zilnic câte șase-opt tije. Absorbția principiilor active din păpădie dublează cantitatea de bilă secretată într-un interval de 30 de minute. Pentru eliminarea toxinelor se consumă cantităţi mari de apă minerală şi ceaiuri medicinale (anghinare, păpădie, albăstrele, salvie, mentă, rozmarin, rădăcini de revent), care se consumă atât preventiv, cât și curativ.

Starea de sănătate a ficatului are strânsă legătură cu alimen­tația, diferențiată în funcție de individ și de tipul afecțiunii de care suferă. După o criză dureroasă de ficat, calmarea poate fi realizată prin adoptarea unui regim alimentar foarte strict, în care să predomine legume verzi, ciorbe, supe, fructe și compoturi. Se recomandă consumul de morcov, salată, creson, tomate, fructe acide (mere, stru­guri, lămâi, portocale, mandarine, măsline). Dimineața, pe stomacul gol, se ia o linguriță de ulei de măsline cu o felie de lămâie. Permanent trebuie să se evite ingerarea de alimente degradate sau toxice și contactul cu acestea.

Întrucât criza de ficat poate fi generată de cauze psihice (șocuri nervoase), este recomandată multă odihnă, viață echilibrată, o bună oxigenare a organismului, un orar riguros pentru muncă, masă și odihnă. În cursul dimineții se recomandă o cură de aer, baie de soare și gimnastică respiratorie, armonizată cu educație fizică, fără eforturi mari.

La dureri acute, este indicat ca după masa de prânz să se aplice o cataplasmă abdominală cu lut sau cu varză și creson, mărunțite și încorporate într-un albuș de ou bătut spumă. Se vor aplica și comprese calde cu semințe de in, fiert timp de o oră, până ajunge la starea de mucilagiu, care se pune într-un săculeț de pânză și se aplică pe abdomen. Seara se face o baie de șezut, timp de 10-15 minute, cu rostopască, rozmarin și flori de fân sau o baie de aburi cu rozmarin, timp de 20 de minute (de două-trei ori pe săptămână).

Citeşte mai multe despre:   tratament  -   fitoterapie