Moldova
SOFR alături de proiectul „Masterclass - vioară şi pian”

SOFR alături de proiectul „Masterclass - vioară şi pian”

24 Februarie 2018

Joi, 22 februarie 2018, la iniţiativa doamnei profesor Nina Munteanu, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Iaşi s-a alăturat proiectului „Masterclass - vioară şi pian”, care a ajuns la a VI-a ediţie. Concertul a fost susţinut la Casa Balş din Iaşi. Tema proiectului a fost: „Cântăm şi învăţăm pe urmele marilor valori” ce anul acesta şi-a propus să desfăşoare un program artistic dedicat împlinirii celor o sută de ani de la Marea Unire din 1918.

Copiii au fost aşteptaţi cu colăcei proaspeţi la Colegiul „Sfântul Nicolae” şi au servit masa de prânz, după care au mers să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva, unde a fost citită o rugăciune pentru ei şi pentru evenimentul ce va urma. Seara s-a încheiat cu un concert de vioară şi pian la care au interpretat toţi copiii participanţi.

Proiectul este conceput pentru a face un schimb de valori dintre tinerele talente din Republica Moldova şi România. Schimbul de prietenii culturale se face între invăţământul vocaţional dintre Liceul Republican Internat de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, respectiv Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi. În cadrul activităţii a mai participat şi doamna Galina Buinovschi, profesor de vioară, Cavaler al Ordinului Republicii, Maestru în Arte, dar şi doamna Larisa Jar, profesor de pian, şef de catedră la Liceul Republican Internat de Muzică „C. Porumbescu” din Chişinău. Au mai fost prezenţi profesori şi elevi ai şcolilor vocaţionale din România.

„De şase ani la rând, la fiecare început de an şcolar, prof. univ. dr. Elena Ovanescu Pârvu are cursuri de măiestrie la Chişinău cu elevii Liceului de Muzică «C. Porumbescu», iar ei vin cu clasa doamnelor profesoare Galina Buinovschi şi Larisa Jar să desfăşoare cursuri de măiestrie în cadrul Colegiului Naţional de Artă, dar şi la Universitatea de Arte din Iaşi cu elevi şi studenţi talentaţi. Ca răspuns la aceste cursuri, elevii care au trecut această probă merg la Chişinău şi susţin un concert după înţelegerea părţilor implicate în fiecare an diferit. În primul an a mers corul şcolii la Chişinău cu diferite activităţi culturale, în alt an au concertat pe scena sălii cu orga din Chişinău orchestra şcolii noastre, iar în ceilalţi ani au concertat formaţii instrumentale din Conservator. Anul acesta, elevii din Chişinău vor desfăşura un program artistic dedicat celor o sută de ani de la împlinirea Marii Uniri din 1918”, a precizat prof. Nina Munteanu, coordonator proiect şi membră a Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!