Banat
Soluții pentru un stil de viață sănătos în familie

Soluții pentru un stil de viață sănătos în familie

Diac. Pavel Canea, 22 Noiembrie 2017

La Centrul de tineret „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom-Reșița au loc în această perioadă ateliere pentru părinți în cadrul proiectului național „Școala familiei”. Atelierele sunt organizate cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, prin intermediul Asociației Centrului de tineret „Moniom” și cu sprijinul tinerilor voluntari ai centrului, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, care se îngrijeşte de desfășurarea acestui proiect, a declarat: „Mulțumim lui Dumnezeu că a rânduit să avem și aici, la Reșița, aceste întâlniri, pentru că cererile unor astfel de ateliere sunt foarte mari. Acest gen de întâlniri se desfășoară pe grupe mici de activități, cu 20 sau 25 de par­ticipanți, ca să poată avea și un caracter interactiv. Părinții identifică problemele comune și capătă curaj, văzând că sunt și alți părinți care se confruntă cu aceleași probleme și sunt îndrumați de formatori să caute soluțiile în plan duhovnicesc, iar pe noi acest lucru ne bucură”.

Zilele trecute s-a desfășurat un nou modul, în cadrul căruia doctorul Lavinia Bratu, medic biolog-psiholog, consilier de nutriție şi stil de viață sănătos, a susținut tema „Sănătate și credință”. „Am intenţionat să transmit o stare de bine. Mi-am dorit foarte mult ca oamenii să fie atenți şi deschiși la ceea ce noi discutăm. Nu a fost un modul ușor pentru mine deoarece și eu am multe de îndreptat, dar important pentru noi toți este faptul că în afară de a ne aduna în această comunitate, de a ne da mâinile spre a fi mai buni, trebuie să înțelegem și râvna, această bucurie de a face binele zi de zi în viețile noastre. Trebuie să fim mai buni cu ceilalți, mai buni în partea noastră profesională și mai drepți în credința în Dumnezeu”, a subliniat doamna doctor Lavinia Bratu.
Modulele disponibile în cadrul programului abordează teme dintre cele mai diverse: de la comunicarea în familie și gestionarea conflictelor, până la formarea dependențelor, efectele ecranelor electronice asupra sănătății copiilor sau educația caracterului. Pe lângă informațiile primite de la formatori, la aceste ateliere părinții au ocazia să socializeze, dar mai ales să conștientizeze unele probleme cu care se confruntă în viața de familie, precum și identificarea unor soluții optime de gestionare a problemelor. „Mă ajută foarte mult aceste module deoarece mă determină să nu mai judec, să nu mai critic, să fiu mai bună în familia mea, să dăruiesc mai mult și să zâmbesc zilnic”, a mărturisit o mamă. O altă mamă a explicat cât de necesare sunt promisiunile: „După aceste cursuri, cu siguranță reușim să facem promisiuni pe care trebuie să le respectăm cu bucurie, cu răbdare, iar eu mi-am propus să ies în fiecare seară pe balcon cu familia, cu soțul și copiii, să privim cerul și stelele pentru a ne exersa răbdarea și dragostea dintre noi”. Participând la aceste cursuri, un părinte este de părere că „starea de bine vine dintr-un echilibru între viața personală și viața duhovnicească și sper că pot și eu să schimb în bine lucrul acesta”.

La modul au participat nume­roși părinți din localitate, din municipiul Reșița și din orașul Bocșa. Pe lângă aceste module, organizatorul local asigură și întâlniri cu invitați din diverse domenii de activitate.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!