Parohia „Sfântul Ilie”- Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din
Spectacolul „Osânda cărţilor” la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti
Spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” a fost pus în scenă miercuri, 13 iunie, în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Publicul a fost alcătuit din elevi ai colegiului bucureștean, profesori la disciplina religie din municipiul Bucureşti şi directori sau reprezentanţi ai şcolilor teologice Liceul Adventist, Liceul Baptist şi Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Capitală, precum și alți iubitori ai teatrului. „Spectacolul «Osânda cărţilor» organizat la Colegiul Naţional «Gheorghe Lazăr» în memoria părintelui Gheorghe Creţu, fost cadru didactic la acest liceu bucureştean, a fost un eveniment cultural emoţionant, care a făcut elogiul profesorului de religie. Spectacolul a reliefat contribuţia profesorului de religie, indiferent de confesiunea lui, la actul istoric al Marii Uniri”, a spus părintele profesor Gheorghe Dogaru, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoralului Școlar Județean București.
Din distribuţia acestui spectacol au făcut parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene. Proiectul s-a desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.
Piesa de teatru „Osânda cărţilor” a fost scrisă de părintele Bogdan Teleanu, preot slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, și este „o reconstituire echilibrată a concepţiei istorice potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri”. De asemenea, opera este un omagiu adus părintelui Gheorghe Creţu, preot militar şi profesor de religie care şi-a adus contribuţia din această postură la făurirea Marii Uniri.