Transilvania
Sprijin pentru elevi, oferit de Biserică la început de an şcolar

Sprijin pentru elevi, oferit de Biserică la început de an şcolar

Oana Rusu, Ştefan Mărculeţ, 13 Septembrie 2017

La începutul noului an şcolar, mai multe eparhii, protopopiate, biserici sau organizaţii filantropice oferă sprijin copiiilor care provin din familii defavorizate. Acest sprijin constă în ajutor financiar, ghiozdane, rechizite, obiecte de îmbrăcăminte ş.a.

La inițiativa Preasfin­țitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la început de an școlar, Eparhia hunedoreană a organizat, ca și în anii trecuți, o campanie de sprijin a copiilor aflați în dificultate, oferind peste 300 de ghiozdane şi rechizitele necesare derulării procesului instructiv-educativ. Campania de distribuire a ghiozdanelor a vizat întreg cuprinsul eparhiei hunedorene, fiind împărțite în localitățile: Deva, Hunedoara, Brad, Hațeg, Orăș­tie, Petroșani și Pui. „Școala constituie fundamentul și premisa esențială în dezvoltarea unei societăți civilizate, în care valorile autentice ale culturii și identității naționale și principiile de conduită morală sunt infuzate celor care participă la procesul educațional în mod continuu, conform programei de învă­țământ. Parteneriatul dintre Școală și Biserică nu este decât o reiterare a ceea ce Biserica a constituit de-a lungul veacurilor, o oază de cultură și de formare a marilor școli care, alături e familie, au constituit temelia dezvoltării culturii românești”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Burse oferite de eparhia hunedoreană

Din inițiativa Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, începând din 2013, Fundația „Cuvântul care zidește” a eparhiei hunedoarene a acordat în fiecare an şcolar, prin concurs de dosare, câte 10 (ulterior 20) burse școlare anuale, pentru elevii de gimnaziu și cei de liceu, în cuantum de 200 de lei lunar, în scopul ajutorării elevilor merituoşi, remarcați prin rezultate deosebite la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse. Inițiativa continuă și în anul școlar 2017-2018, prin acordarea unui număr de 20 de burse școlare, anume 10 burse pentru elevii de gimnaziu și alte 10 burse pentru elevii de liceu, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Bursele se adreseză elevilor cetăţeni români, școlarizați la cursurile de zi şi „nu constituie criterii de acordare a burselor: sexul, etnia, apartenenţa politică a familiei candidatului ori studiile anterioare efectuate în străinătate”. Bursele se atribuie prin concurs de dosare, organizat de către Fundaţia „Cuvântul care zidește”, pe durata unui an şcolar. Dosarele se vor depune direct sau prin poştă la sediul Fundaţiei din Deva, str. Andrei Șaguna, nr. 1, până la 10 octombrie 2017, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Ghiozdane oferite de Filantropia Dej

Asociația Filantropia Ortodoxă Dej în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Dej au derulat pentru al doilea an consecutiv Campania „Trimite un copil sărac la școală”.
„Prin această campanie ne-am propus să aducem lumină şi bucurie copiilor din familiile sărace, ajutându-i să uite de neajunsurile materiale în importantul moment de început al unui nou an şcolar. Am fost întâmpinaţi cu bucurie şi îmbrăţişări de către toți copiii care au primit ghiozdane, rechizite și îmbrăcăminte. Ne-am convins că şi în sărăcie oamenii se pot iubi şi copiii pot fi fericiţi atunci când au un cămin. Dorim să mul­țumim tuturor oamenilor care ne-au sprijinit și în această campanie. Chiar dacă nu putem schimba peste noapte vieţile tuturor copiilor necăjiţi, putem încerca să aducem un zâmbet pe feţele a câtorva dintre ei”, au arătat organizatorii campaniei.

Ghiozdane oferite la Biserica Azilului, Sibiu

În Biserica Azilului din Sibiu, s-a desfășurat o activitate de sprijinire a copiilor și tinerilor care provin din familii cu nevoi sociale, precum și a copiilor care frecventează activitățile desfășu­rate în biserică.

„Activitatea s-a realizat cu ajutorul unor oameni binevoitori, enoriași ai bisericii noastre, precum şi cu ajutorul organi­zației Crucea Roșie, filiala Sibiu, cu care parohia noastră are încheiat un parteneriat de colaborare, în acest sens, fiind achiziționate ghiozdane și rechizite școlare, a spus pr. Florin-Marius Ucă. Duminică, 10 septembrie, după Sfânta Liturghie, s-au împărțit ghiozdanele și o parte din rechizite, iar luni, 11 septembrie, după deschiderea anului școlar, copiii au primit încă o parte de rechizite de la organizația Crucea Roșie, filiala Sibiu. „Acțiunea vine în întâmpinarea nevoilor materiale pe care le au copiii proveniți din familii cu probleme din parohia noastră, dar și ca o încurajare pentru copii si tineri de a înțelege cât mai bine im­portanța celor trei factori esențiali în educație: familie, școală și Biserică”, a mai spus pr. Florin-Marius Ucă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!