Strategii ale CNAS și MS în bolile oncologice

Gabriela Zamora, 09 Februarie 2018

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a declarat că instituția pe care o conduce, alături de Ministerul Sănătății (MS), are în atenție continuarea dezvol­tării programului naţional de oncologie. Pe lângă acest obiectiv, se încearcă și derularea contractelor de cost-volum, cost-volum- rezultat şi asigurarea trata­mentelor de ultimă generaţie, disponibile în urma semnării contractelor cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medica­mentelor, potrivit lui Vulcănescu, citat de Agerpres.

„În cursul anului trecut au fost semnate 13 astfel de contracte cost- volum, în luna decembrie s-a finalizat negocierea, s-au semnat contractele şi urmează să intre în vigoare pentru încă patru medicamente, toate din aceste 17 sunt pe domeniul oncologic. (...) Pentru a încerca să răspundem cât mai bine necesităţilor pacien­ţilor oncologici, ne dorim să con­tinuăm dezvoltarea acestui program naţional”, a spus Răzvan Vulcănescu, șeful CNAS, în cadrul simpozionului prilejuit de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Cu această ocazie, a anunțat că finanţarea programului a crescut: „În acest an, numă­rul estimat de bolnavi pe care-i tratează CNAS în cadrul programului de oncologie este de peste 130.000, iar finanţarea programului a crescut, ne aflăm în acest an la valoarea de circa 1,5 miliarde de lei”.

La sfârşitul anului 2016, s-au introdus două noi subprograme ce vizează diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne, respectiv diagnosticul şi monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute, a adăugat Vulcănescu.

În ceea ce priveşte contractele cost-volum, „domeniile pe care am încercat să le acoperim - încercăm să ne încadrăm şi în bugetul aprobat ca limită pentru negocierea acestor contracte - targhetează cancerele care afectează domenii precum prostata, cancer pulmonar, mamar, melanom, (...) renal, gastric şi evident că ne dorim extinderea listei în perioada urmă­toare, cu atât mai mult cu cât am reuşit să obţinem o creştere a sumelor alocate pentru negocierile pe acest tip de contract de 20% în acest an faţă de anul trecut”, a subliniat președintele CNAS. Acesta a mai spus că a cerut o analiză a principalelor afecţiuni pentru care pacienţii beneficiază de tratament în străinătate în baza formularelor europene: „Am avut o discuţie deja cu doamna ministru, pentru că dorim să-i înaintăm această listă şi să avem în vedere împreună o construcţie care să ducă la premisele tratării pacienţilor în cadrul ţării noastre, la aceleaşi standarde cu cele pentru care pleacă şi se adresează la spitale din Europa”.

Tot în încercarea de a reduce drumurile făcute de pacienţii cu diagnostic oncologic pentru a se trata, regăsiți în programul na­ţional de oncologie, șeful CNAS a prevăzut în noul proiect al con­tractului-cadru posibilitatea ca aceşti bolnavi să se poată adresa direct pentru spitalizare continuă, fără bilet de trimitere sau internare.

Răzvan Vulcănescu a explicat și că procedura de tratament fără interferon a putut fi inițiată abia după elaborarea noului buget pe acest an. Pentru că s-au exprimat temeri cu privire la viitorul tratament fără interferon, „aş vrea să vă asigur că sunt făcute deja toate demersurile. Am aşteptat noul buget pentru 2018 pentru a iniţia procedura pentru al treilea an de contractare a tratamentului de interferon free”, a menționat președintele CNAS. Instituția asigură tratamente şi pentru alte afecţiuni care netratate ar putea duce la dezvoltarea unor boli oncologice, cum ar fi hepatitele.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!