Moldova
Tabără la malul mării, vis împlinit pentru 180 de copii

Tabără la malul mării, vis împlinit pentru 180 de copii

21 Iulie 2018

Pentru câteva zile, alături de copiii beneficiari ai taberei de vară de la Eforie Sud, organizată de Asociaţia „Glasul Vieţii” din Iaşi, am trăit sentimentul de libertate şi de fericire neîngrădită, pe care doar vacanţa de vară ţi-l poate insufla. Modul lor discret de a trăi, în ritmul domol al verii, a fost o lecţie.

Devenită deja o tradiţie, tabăra de vară organizată de preotul Dan Damaschin, prin intermediul Asociaţiei „Glasul Vieţii” din Iaşi, s-a desfăşurat anul acesta la Eforie Sud, în perioada 12-18 iulie 2018. În seara zilei de miercuri, 12 iulie, un grup de voluntari, călăuziţi de preotul Dan Damaschin, a urcat 180 de tineri în trei autocare. Au încărcat un maldăr de bagaje şi au pornit spre malul Mării Negre. Odată ajunşi în tabără, uşor timoraţi de emoţia primei întâlniri cu marea, şi-au făcut cu repeziciune noi prieteni şi au pornit în explorarea noii aventuri.

Timp de o săptămână, copiii au avut activităţi educative, dar cel mai mult s-au bucurat de apă, nisip şi soare. Ziua începea la ora 6:30 cu rugaciunea de dimineaţă şi continua cu înviorarea şi cu micul- dejun. Până aproape de prânz profitam de soare şi de plajă, copiii bălăcindu-se sau construind castele de nisip. Masa de prânz era urmată de o bine-meritată odihnă, urmând ca în fiecare seară să desfaşurăm programe diferite, menite să antreneze copiii atât în concursuri educative, pe teme biblice sau de cultură generală, cât şi la distracţie. Serile au devenit un timp pentru fiecare plăcere a copiilor. Teatrul a fost combinat cu muzică şi istorie, iar pictura a fost combinată cu matematica şi natura. Nu au lipsit jocurile pentru dezvoltarea personalităţii şi a încrederii în omul de alături. Chiar şi ploaia a fost pentru noi un motiv de bucurie. Am dansat în bulbucii stropilor de ploaie, ne-am stropit cu apă şi am colindat plajele desculţi, căutând scoici.

Sentiment de libertate şi de fericire neîngrădită

Programul a mai cuprins un mini-campionat de fotbal, dar şi „Seara valorilor”, unde talentul micuţilor la dans, muzică şi desen le-a adus câte un premiu. Înainte de culcare, făceam rugăciunea de seară, ne aşezam în paturi şi adormeam povestind întâmplări năstruşnice. Sâmbătă, 14 iulie, am luat parte la Festivalul Aviaţiei, desfăşurat la Tuzla. Cu toţii au urmărit cu mare curiozitate şi uimire acrobaţiile avioanelor în zbor. Duminică-dimineaţă, am luat parte cu bucurie la Sfânta Liturghie în Biserica „Schimbarea la Faţă” din Eforie Sud, unde copiii au fost spovediţi şi împărtăşiţi. Pentru câteva zile, alături de copiii din tabăra, am trăit sentimentul de libertate şi de fericire neîngrădită, pe care doar vacanţa de vară ţi le poate insufla. Modul lor discret de a trăi, în ritmul domol al verii, a fost pentru mine o lecţie. Am găsit la ei respectul. Dădeau „bună ziua” fiecărui om întâlnit la plimbarea pe faleză pentru că „aşa se face la noi în sat, doamna”. Şi-au manifestat grija pentru cei dragi („doamna, oare băietul doarme?”) şi spiritul de echipă („doamna, v-am păstrat un loc la masă”).

Mi-aş dori ca sufletul lor sa nu se usuce sub privirile celor prea grăbiţi şi prea ocupaţi în mijlocul cărora ne ducem mai toţi zilele. Miercuri, 18 iulie, am ajuns cu bine acasă, încărcaţi cu bagaje pline de amintiri frumoase şi cu prietenii legate poate pentru mai mult de o vară. Astfel, o mână de voluntari, coordonaţi de preotul Dan Damaschin, a reuşit şi anul acesta să îndeplinească visul de a vedea marea pentru 180 de tineri.

(Mihaela Ajităriţi)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!