Transilvania
Tabăra mitropolitană „Tradiţie şi noutate” la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Oradea

Tabăra mitropolitană „Tradiţie şi noutate” la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Oradea

30 August 2018

Cea de-a treia ediție a taberei mitropolitane „Tradiție și noutate” din Mitropolia Ardealului, parte a Programului naţional de tabere pentru tineret „Tradiție și noutate”, iniţiat de Patriarhia Română, a avut loc în perioada 20-26 august 2018, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Pusă sub auspiciile aniversării Centenarului Marii Uniri, tabăra a reunit un număr de 26 de tineri din eparhiile din ţară ale Patriarhiei Române, care s-au bucurat de un program variat, bogat în activități, de la cele cu caracter duhovnicesc, până la cele formative, educative, culturale și recreative. Mare parte a activităților, precum și găzduirea tinerilor, au fost posibile prin sprijinul oferit de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Programul taberei a fost gândit în așa fel încât să cuprindă activități diverse, astfel încât tinerii să poată profita de timpul petrecut de pe meleagurile bihorene. În programul taberei au fost incluse activități cu caracter formativ, sub coordonarea pr. Laurențiu Lazăr, consilier pe sectorul filantropic din cadrul Episcopiei Oradiei, alături de Adriana Popa.

Au avut loc două sesiuni de formare, susținute de părintele Cristian Masaric, pe componentele „Comunicare” şi „Management al timpului”, iar părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a ocupat de sesiunea de „Managementul de proiect”, cu particularizare concretă pe conceperea de proiecte de activităţi pentru copii şi tineri în comunităţile parohiale.

De asemenea, responsabilul de grup le-a prezentat tinerilor veniţi la Oradea din toate părţile ţării, regiunea Crişanei și particularitățile acesteia, iar părintele profesor Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a ținut un atelier de lucru pe tema „Contribuția Bisericii la cultivarea conștiinței naționale”, punctând principalele momente în care Biserica a reprezentat un element cheie pentru evoluția istorică a neamului.

Tinerii participanți au avut parte, de asemenea, de o serie de activități cu caracter duhovnicesc, de la discuții cu preoți, la vizionarea de filme cu caracter religios, alături de un program liturgic, alcătuit din participarea zilnică la Sfânta Liturghie, împreună cu obștea mănăstirii, cu rugăciunile de seară. De asemenea, tinerii au dialogat cu protos. Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce”, care le-a vorbit tinerilor despre trăirea duhovnicească, și au asistat la conferința duhovnicească sus­ținută de părintele Nicolae Robotin de la Parohia Oșorhei, care a punctat „frumusețea unei tinereți trăite în lumina valorilor autentic - creștine, libertatea dăruită de viața în Hristos și bucuria familiei creștine”.

Tinerii au participat, de asemenea, la activități recreative, între care concertul extraordinar susținut de „Orchestra celor 100 de viori” din Budapesta, în Piața Unirii din Oradea şi vizitarea a numeroase obiective turistice din urbea de pe malul Crișului Repede.

Una dintre zilele taberei a fost dedicată unei excursii, în care au fost cuprinse: biserica de lemn din localitatea Beznea, Moara de apă de la Roșia, Peștera Meziad, precum și Mănăstirea Izbuc, unde tinerii au fost primiți de către părinții viețuitori ai așeză­mântului monahal, în frunte cu arhimandritul Mihail Tărău, starețul mănăstirii. De asemenea, într-una din zilele taberei, tinerii au fost la unul dintre cele mai moderne și mari parcuri acvatice, „Nymphaea Aquapark” din Oradea.

În ultim zi a taberei, la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, în altarul de vară al Mănăstirii „Sfânta Cruce”, tinerii au dat răspunsurile liturgice, împreună cu maicile mănăstirii.
În cuvântul de învățătură, pr. prof. Florin Negruțiu a explicat pericopa evanghelică a zilei și a vorbit despre modul în care ea este legată de potențialul pe care tinerii îl au. La final, coordonatorul acțiunii, părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ şi activităţi cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei, a transmis binecuvântarea și totodată dragostea părintească a ierarhului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, tuturor par­ticipanților, precum și celor care s-au implicat în mod direct la organizarea și buna desfășurare a taberei, vorbindu-le tinerilor și credincioșilor prezenți despre grija Bisericii pentru copii şi tineri, despre adevărații tineri „frumoși şi liberi”, despre „prietenia cu Hristos care asigură frumuseţe, sens, consistenţă şi libertate adevărată tuturor celor care îşi deschid sufletele spre El”. (Alexandru Mihai Carţiş)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!