Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică, 24 noiembrie 2024, Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Slobozia. În cadrul slujbei,
Teatru creştin la Palatul Patriarhiei
La Palatul Patriarhiei, în Aula „Teoctist Patriarhul” a avut loc duminică, 13 noiembrie 2016, spectacolul de teatru creştin „Brâncoveanu şi Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam”. La evenimentul organizat de Protopopiatul Sector 2 Capitală şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Sector 2, în parteneriat cu Compania teatrală „Zona”, a participat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul intitulat „Memorial artistic şi mărturisire a credinţei”.
Pentru prima dată, în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei s‑a jucat o piesă de teatru creştin.
Dacă în prima parte a evenimentului spectatorii au urmărit piesa de teatru în care a fost reliefată în mod sugestiv jertfa şi iubirea faţă de Biserică şi Neam a celor doi sfinţi martiri (Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul), în a doua parte, mesajul piesei este despre iubirea care aduce cu sine compasiunea în mila creştină, filantropia.
Spectacolul „Brâncoveanu şi Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” a fost dedicat Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti şi a fost pus în scenă de actori cunoscuţi, în colaborare cu membrii trupei teatrului parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon”. „Când ne gândim la teatru, toată lumea consideră că un actor joacă. Dar nu e cazul în ceea ce priveşte această piesă, în acest spectacol de teatru creştin, pentru că cel mult poţi spune că îl întruchipezi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Trebuie să luăm de la el exemplul rugăciunii, smereniei, stăruinţei şi să împlinim tot ceea ce el ne-a învăţat”, a declarat actorul Mihai Coadă. „În opinia mea este un spectacol în care Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu lasă peste timp un mesaj de speranţă inegalabil în istoria românească veche şi recentă. Seninătatea pe care cel puţin eu o simt ca venind de la el este cuceritoare”, a spus actorul Damian-Victor Oancea.
La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit tuturor celor implicaţi în realizarea piesei de teatru Diploma omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” cu medalie.
Suma de bani care s-a strâns în cadrul spectacolului va merge către Mariana Pătraşc, o mamă cu doi copii care locuiesc în condiții grele, în subsolul unui bloc din cartierul bucureştean Ferentari, dar şi către copiii bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic Bucureşti.
Copii de la Parohia „Sfântul Pantelimon“ lângă actori cunoscuţi
Din distribuţie fac parte actorii: Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alexandru Ionescu, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.
Regia spectacolului este semnată de Ivona Boitan, decorul şi costumele, de Ileana Zirra, iar managerul de proiect este Malvina Roșu. Textul piesei de teatru „Brâncoveanu şi Ivireanul, iubire de Biserică şi Neam” este scris de pr. Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti.
„Este o metodă de a împărtăşi învăţătura de credinţă creştin-ortodoxă unui public nu neapărat cunoscător al învăţăturii noastre de credinţă, ci şi acelora care îndrăgesc istoria poporului român. Trupa teatrului parohial «Ateneul Sfântului Pantelimon» are marea ocazie de a juca alături de mari actori români. Noi funcţionăm la parohie de vreo opt ani, dar este o premieră pentru noi de a fi alături de actori pe care copiii i-au văzut la televizor”, a precizat pr. Bogdan Aurel Teleanu.