Actualitate religioasă
Teodosia Lațcu, evocată în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Teodosia Lațcu, evocată în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Pr. Gabriel Molocea, 18 Martie 2017

Joi, 16 martie 2017, la mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” - Vladimireşti din judeţul Galaţi a avut loc un eveniment prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nașterea monahiei Teodosia Zorica Laţcu, cea mai reprezentativă poetă creştină din perioada postbelică. Au participat Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, părintele profesor Gheorghe Popa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, istorici, oameni de cultură, precum și stareții și starețele mănăstirilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Ziua a început cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica mănăstirii și cu rugăciuni și rânduieli specifice perioadei Postului Mare. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite, în prezența monahiilor, pelerinilor și oaspeților, care au avut bucuria duhovnicească de a se închina la fragmentul din Sfânta Cruce ce se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire a Patriarhului Justinian Marina și a tuturor arhiereilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor care au mărturisit cu demnitate, în perioada comunistă, credinţa ortodoxă şi valorile nepieritoare ale istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti.

Partea a doua a evenimentului a început printr-o slujbă de pomenire a monahiei Teodosia Lațcu, la mormântul ei din cimitirul Mănăstirii Vladimirești. „În comuniune ne-am întrunit astăzi în sinaxă monahală, la această sfântă mănăstire, deoarece toate mănăstirile din Eparhia Dunării de Jos au fost răstignite în perioada când mărturisitorii purtau crucea Bisericii și a neamului în închisori. Mănăstirile de aici, care au fost închise, le vedem astăzi înviate pe temelia de nezdruncinat a mărturisirii ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor, tinerilor și tuturor creștinilor.

Deseori, credința lor s-a transformat în sânge martiric, unindu-se cu mărturisitorii primelor veacuri creștine! Despre toate acestea se exprimă, mai bine ca oricine, neuitata poetă creștină, om de cultură și monahie a acestei mănăstiri, Teodosia Lațcu. Prin opera și viața ei și a tuturor acestor mărturisitori vom înțelege mai bine îndatorirea ce-o avem de a-i pomeni tot timpul și de a le urma iubirea de Dumnezeu, de cultură, de tradiții”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, în trapeza mănăstirii, personalitatea monahiei Teodosia Zorica Laţcu a fost evocată, IPS Părinte Arhiepiscop ­Casian prezentând în deschidere crâmpeie din opera și modul pilduitor prin care această monahie a înțeles să mărturisească pe Hristos Domnul în plină perioadă comunistă. Părintele profesor universitar Gheorghe Popa, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a prezentat-o pe monahia Teodosia Lațcu ca „poet al creației lui Dumnezeu”. La întâlnirea-simpozion de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”-Vladimireşti au participat și alți profesori, istorici și oameni de cultură din Galați și din alte mari orașe ale țării. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei de documente, fotografii şi obiecte care au aparţinut monahiei Teodosia Laţcu.


 

Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!