Teste în poligon pentru obţinerea permisului de conducere

05 Februarie 2009

▲ Poliţia Rutieră intenţionează să reintroducă proba de îndemânare în poligon, proba de conducere pe timp de noapte şi să organizeze cursuri de conducere rutieră preventivă, în vederea reducerii numărului accidentelor de circulaţie cu urmări grave ▲ „Atributul de examinare a viitorilor conducători auto nu se mai află la noi, dar ne pronunţăm pentru modificarea cadrului de pregătire a şoferilor“, a declarat şeful interimar al Direcţiei Poliţiei Rutiere (DPR), Gino Boşman ▲

Potrivit datelor prezentate de conducerea Poliţiei Rutiere, numărul accidentelor grave, soldate anul trecut cu 3 mii de morţi şi peste 9 mii de răniţi, este în continuă creştere. Astfel, raportat la anul 2007, numărul infracţiunilor rutiere a crescut cu 30%, au fost aplicate cu peste 10% mai multe amenzi celor care au încălcat legislaţia în domeniu, iar numărul permiselor de conducere ridicate pe o perioadă de 90 de zile a crescut cu peste 20 de procente. „Am căutat să combatem principalele cauze generatoare de accidente, dar am observat că efectele nu au fost cele aşteptate, iar asta înseamnă că problema este în altă parte. Capacitatea de intervenţie a Poliţiei ar trebui mărită, dar avem mari probleme cu infrastructura şi educaţia rutieră“, a spus şeful DPR.

Organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene acordă asistenţă României

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere române au participat, miercuri, la evenimentul prilejuit de lansarea în România, sub egida Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene (TISPOL), a proiectului european „Lifesaver“. Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere şi reprezentant al Poliţiei germane, Wolfgang Blindenbacher, a relevat importanţa acestui proiect comun ce vizează sprijinirea celor şase ţări angrenate - Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Ungaria -, în vederea creşterii eficienţei activităţilor de prevenţie rutieră, prin preluarea bunelor practici şi asistenţei în aplicarea acestora din partea statelor membre ale TISPOL. Oficialii TISPOL au subliniat faptul că poliţiştii pot reduce numărul accidentelor rutiere numai cu sprijinul guvernului, al asociaţiilor rutiere, administraţiilor locale şi al participanţilor la trafic. În ultimii doi ani, România a înregistrat o creştere a numărului accidentelor rutiere grave. Astfel, anul trecut, comparativ cu 2007, au avut loc 10.242 de astfel de accidente (în creştere cu 21,8%), soldate cu 2.947 de morţi (6,47% mai mult) şi 9.072 de răniţi grav (în creştere cu 30%). Principalele cauze generatoare de accidente grave au fost viteza excesivă la volan, neacordarea priorităţii autovehiculelor sau pietonilor, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, precum şi traversarea neregulamentară a pietonilor.

45 de mii de europeni mor, anual, în accidente rutiere

Potrivit datelor prezentate de preşedintele TISPOL, pe drumurile europene se înregistrează, în fiecare an, din cauza accidentelor rutiere, în jur de 45 de mii de morţi şi 3,5 milioane de răniţi. Priorităţile proiectului iniţiat de poliţiştii din cele 26 de state membre ale TISPOL vizează sporirea siguranţei în trafic a tinerilor şoferi şi a motocicliştilor, combaterea vitezei, a conducerii sub influenţa alcoolului şi a drogurilor, precum şi derularea unor activităţi de prevenire privind portul centurii de siguranţă. Totodată, proiectul „Lifesaver“ îşi propune realizarea unui ghid al poliţistului rutier, care să ajungă la fiecare agent de circulaţie din ţările membre ale TISPOL şi care să conţină îndrumări utile acestora în aplicarea procedurilor legale, privind arta comunicării cu participanţii în trafic şi folosirea eficientă a tehnicii din dotare. Proiectul a demarat în luna aprilie 2008 şi se derulează pe o perioadă de trei ani, toate fondurile necesare activităţilor planificate fiind asigurate de Uniunea Europeană.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!