În ajun de sărbătoare, cu prilejul hramului, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, va fi susţinută conferinţa „Grija față de bolnavi: o exigență morală a
Trei candidaţi pentru Mitropolia Banatului
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, au fost desemnaţi pentru a candida la slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
Primii doi candidaţi pentru scaunul mitropolitan al Banatului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au fost desemnaţi joi, 6 noiembrie, în cadrul şedinţei de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului. Întrunirea, care a avut loc la Reşedinţa mitropolitană din Timişoara, a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. La şedinţă au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
În deschiderea şedinţei de lucru, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a conturat în câteva cuvinte profilul spiritual necesar viitorului Mitropolit al Banatului. „După 52 de ani de păstorire ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Nicolae Corneanu, ierarh erudit, sobru şi exigent, harnic şi darnic, mereu în dialog cu alte confesiuni şi cu societatea, a imprimat deja profilul spiritual al obişnuitului Mitropolit al Banatului, o expresie deja consacrată. De aceea, aşteptările clerului, monahilor şi credincioşilor mireni, mai ales ale intelectualilor, sunt mari şi multiple. După o personalitate atât de mare, oamenii aşteaptă ca să fie cineva la înălţime. (…) Astfel, noul Mitropolit al Banatului trebuie să fie un om distins, un bun teolog, de preferinţă un doctor în teologie şi un om de cultură vastă, dar şi un păstor de suflete harnic şi milostiv, competent şi corect în administrarea bunurilor şi activităţilor Bisericii. Noul Mitropolit al Banatului trebuie să cunoască bine contextul istoric şi social al Banatului, un context multietnic şi pluriconfesional în care trebuie deodată să păstrăm identitatea ortodoxă şi să cultivăm relaţii cu alte confesiuni şi alte etnii, în aşa fel încât Ortodoxia să poată fi privită ca o Biserică matură, capabilă de dialog, păstrând însă adevărul credinţei şi identitatea ortodoxă. Noi nu înţelegem dialogul ca pe un exerciţiu de autodizolvare, ci ca pe unul de comunicare şi de cooperare pentru binele comun, fiecare păstrându-şi specificul său“, a spus Preafericirea Sa.
În cadrul şedinţei de lucru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat membrilor Sinodului mitropolitan lista cu cei 11 ierarhi eligibili aprobată de Cancelaria Sfântului Sinod şi a explicat care sunt exigenţele statutare pe baza cărora a fost aprobată această listă: ierarhul să aibă cel puţin 7 ani de activitate neîntreruptă într-o eparhie, să nu fi depăşit vârsta de 70 de ani şi să fie dintr-un rang bisericesc inferior celui de mitropolit, pentru a putea progresa. Apoi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului a stabilit, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ, lista cu cei doi candidaţi pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
Ieri, 7 noiembrie, în conformitate cu prevederile statutare, lista celor doi candidaţi, stabiliţi de către Sinodul mitropolitan, a fost prezentată în şedinţa specială de consultare a acestuia cu Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei. Această întrunire a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi, de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, la biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului“ din incinta Centrului eparhial. Şedinţa a avut loc în sala de festivităţi a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei şi a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Pe lângă ierarhii Sinodului mitropolitan, la această şedinţă au participat membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei, membrii clerici şi mireni din Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească, decanul Facultăţii de Teologie „Ilarion Felea“ din Arad şi directorul Seminarului Teologic „Ioan Popasu“ din Caransebeş. În urma consultării deschise privind menţinerea sau completarea motivată a listei candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, lista a fost completată prin vot secret cu încă un candidat, şi anume Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, care a primit voturile a 25 de membri din totalul celor 37 prezenţi.
Întrunirea Sfântului Sinod pentru alegerea viitorului Mitropolit al Banatului va avea loc în luna decembrie. În acea şedinţă de lucru, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române mai poate desemna încă un candidat.