Repere şi idei
Umorul Părinților

Umorul Părinților

Augustin Păunoiu, 21 Iulie 2018

Atunci când gândim la Părinții Bisericii, mai noi sau mai vechi, îi socotim adesea a fi niște oameni sobri, fără simțul umorului, cu capul plecat în jos și destul de inabordabili. Este o imagine falsă, iar aceasta ne-o demonstrează și cei care l-au cunoscut pe părintele Sofronie Saharov, marele teolog și ascet rus din secolul trecut, ucenicul Sfântului Cuvios Siluan Athonitul. Despre părintele Sofronie cunoscuții spun că avea un simț foarte dezvoltat al umorului. Era o persoană sensibilă, care a suferit mult din cauza criticilor ce i s-au adus și din cauză că era rău înțeles, dar nu și-a pierdut starea de bucurie și capacitatea de a glumi atunci când era cazul.

Pe când se afla la mănăstirea sa din Essex, Anglia, a fost întrebat într-o zi la masă: „La ce oră va fi miercuri Liturghie?”

Atunci, părintele, întorcându-se spre un englez ortodox prezent în trapeză, un tânăr foarte cumsecade, care stătea chiar lângă stareț și cunoscut că întotdeauna venea la biserică mai înainte de începutul Sfintei Liturghii, i-a spus: „Liturghia de miercuri va începe la ora 10”. Apoi același părinte Sofronie s-a întors către o doamnă din Grecia, care aproape mereu venea mai târziu la slujbă, și i-a zis: „Liturghia va începe miercuri la ora 7”. Toți cei prezenți s-au arătat contrariați de spusele părintelui, dar apoi au priceput că, de fapt, el le comunicase cumva în glumă celor doi cărora se adresase lucrurile de care ei aveau nevoie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!