Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Un aliment complet - nuca de cocos
Originar din Asia și India, cocotierul este supranumit „copacul vieții” datorită multiplelor sale efecte tămăduitoare. Fructul său, nuca de cocos, este unul din cele mai mari daruri ale planetei, fiind un filtru natural de apă - filtrează timp de aproximativ 9 luni fiecare litru de apă. Pentru a ajunge în nucă, apa levitează în sus prin nenumărate fibre care o purifică până ajunge în nuca sterilă. Această apă pură de nucă de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliți regăsite în natură și este identică cu plasma din sângele uman, ceea ce o face donatorul universal.
Nuca de cocos este un aliment complet, sărac în calorii, dar bogat în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, seleniu, fier, mangan, cupru, zinc, dar și în complexul B, vitaminele A, PP, K, C, E. Deține proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. Uleiul de cocos ajută în absorția mineralelor, în timp ce pulpa de cocos este bogată în acizi grași saturați care ajută la scăderea colesterolului.
Un consum regulat de nucă de cocos contribuie la prevenirea și combaterea multor afecțiuni, stimulează măduva osoasă hematogenă să producă celule ale sângelui, ajută la refacerea structurilor nervoase și la sporirea longevității neuronilor, are rol în menținerea sănătății sistemului nervos, ajută în prevenirea stresului oxidativ, scade riscul îmbolnăvirii de cancer, ajută foarte mult la îmbunătățirea imunității, la reglarea presiunii arteriale, reduce riscul de atac cerebral, ajută la reducerea colesterolului din sânge, protejează ficatul și bila, ajută la reglarea metabolismului etc.
Nuca de cocos poate fi consumată în mai multe feluri. Miezul poate fi mâncat ca atare, uleiul poate fi consumat la gătit sau ca și cremă în cosmetică, iar laptele și apa pot fi consumate în locul laptelui de vacă sau al sucurilor.
Rețete:
Prăjitură cu nucă de cocos
Ingrediente: 150 g fulgi de cocos, 2 căni de făină, 1 cană de zahăr, 1 cană de apă minerală, 1 cană de lapte de cocos, 150 ml ulei, 2 linguri de cacao, 2 lingurițe praf de copt, 3 plicuri de zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, un praf de sare.
Mod de preparare: Într-un castron se pune nuca de cocos, făina, zahărul, uleiul, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de copt, laptele de cocos, apa minerală. Se amestecă toate la un loc, apoi compoziția rezultată se împarte în două părți iar jumătate se amestecă cu cele 2 linguri de cacao. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziția neagră, apoi cea albă și se dă la cuptor cca 30 de minute. După ce se răcește, se taie cuburi și se pudrează cu zahăr.
Shake cu lapte de cocos și banană
Ingrediente: 1 banană, 1 pahar lapte de cocos, 1 lingură cacao, 1 lingură semințe de chia.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele la blender, apoi la final se adaugă semințele de chia și se servește imediat. Poate substitui o gustare sau micul dejun.