Un francez opera în România, fără să fie medic

18 Mai 2008

▲ Un cetăţean francez a efectuat zeci de intervenţii chirurgicale pe coloană, fără a fi medic, cerând şi primind de la fiecare pacient sume cuprinse între 600 şi 1.000 de euro ▲

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Timiş, pretinsul chirurg ortoped francez, Francois Pinori, în vârstă de 65 de ani, a solicitat şi obţinut, în anul 2004, de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş - pe baza unor documente ce conţineau date nereale -, autorizaţia de a profesa ca medic în unităţile autorizate de Ministerul Sănătăţii, în specialitatea ortopedie. În prezent, falsul chirurg este urmărit atât penal, de poliţiştii timişeni, cât şi fiscal, de comisarii Gărzii Financiare, dar este de negăsit. În baza autorizaţiei de liberă practică obţinute, falsul doctor a efectuat mai multe intervenţii medicale într-o clinică privată din Timişoara, el aventurându-se inclusiv în operaţii cu grad ridicat de risc, de tipul decompresiunilor discale percutante, cu laser. Ca urmare a acestor activităţi ilegale, ofiţeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Timiş, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au început urmărirea penală împotriva cetăţeanului francez, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals.

„Tânărul doctor Riviş“ - un alt caz de escrocherie

Falsul doctor ortoped francez nu este unicul caz de escrocherie petrecut în spitalele timişorene. În decembrie 1999, un bărbat de 30 de ani, din localitatea Sântana, judeţul Arad, s-a prezentat la Spitalul Clinic Municipal Timişoara şi, profitând de coincidenţa de nume cu a unui conferenţiar din spital, „tânărul dr. Riviş“ s-a recomandat ca fiind ruda acestuia şi a solicitat efectuarea a 120 de ore de practică la Serviciul Urgenţe Medico-Chirurgicale. Respectat de angajaţii spitalului, ca fiind „nepotul dr. Riviş“, bărbatul a reuşit să-l inducă în eroare chiar şi pe şeful acestui serviciu. După trei luni, s-a descoperit faptul că tânărul nu este absolvent al vreunei facultăţi de medicină umană, ci doar absolvent de liceu industrial. În perioada în care a avut la dispoziţie „parafa de medic“, el şi-a făcut şi cărţi de vizită cu antetul Spitalului Clinic Municipal Timişoara, a eliberat reţete şi chiar o trimitere de specialitate la Spitalul de Oncologie. De asemenea, escrocul a încasat 700 de mărci germane şi 300 de euro de la o pacientă, căreia îi promisese că-i face rost de vize pentru Franţa şi SUA, ei şi fratelui acesteia. Pentru toate faptele sale, bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!